VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zakázky počítají v metrácích

Havlíčkobrodsko – Hodiny strávené u rozpálené trouby neodmyslitelně patří k předvánočním přípravám.

15.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Když se hosdpodyňkám nedostává na pečení cukroví času, nebo sil, mohou si tradiční sladké dobroty zamluvit u profesionálů. Nyní už je ale nejvyšší čas objednávat.

„Každý rok pečeme pět set až 600 set kilogramů vánočního cukroví. K tomu ještě pečeme vánočky. Cukroví nabízíme suché, krémové a nebo mix obojího. Děláme také dia cukroví. Největší zájem bývá o linecké a rohlíčky. Dost zákazníků přijde také s tím, že si doma napečou pár druhů a objednají si hlavně pracnější krémové cukroví,“ řekla vedoucí havlíčkobrodské cukrárny Jane.

V této cukrárně přijímají objednávky na vánoční dobroty už jen do 17. listopadu. Před Štědrým dnem pak její zaměstance čeká opravdový maraton, kdy od rána až do večera balí napečené cukroví do krabic.

I když už vzhledem k plánovanému zvýšení sazeb DPH stoupají ceny surovin, v této cukrárně zatím o navýšení cen vánočního cukroví neuvažují.

Objednávají místní, ale i chalupáři

Zhruba tři sta kilogramů cukroví napeče každý rok cukrárna, které sídlí v Nádražní ulici ve Světlé nad Sázavou. Vánoční pochoutky si tam objednávají místní i chataři a chalupáři. Letos v této provozovně navíc musí do začátku prosince stihnout napéct tři metráky cukroví, které si objednali zákazníci až z Prahy.

I zde kraluje co do oblíbenosti, naprostá vánoční klasika: tedy vanilkové rohlíčky, linecké, pracny a třené cukroví. Také ceny za cukroví z této cukrárny zůstanou stejné jako v loňském roce.

„Zákazníci mají velký zájem o naše cukroví z kokosového těsta. O oříškové až tak nestojí,“ informoval spolumajitel chotěbořské cukrárny Pavel Mandl.

V této cukrárně vánoční cukroví oproti minulému roku dokonce o něco zlevnili, i když se musí potýkat s konkurencí levného, ale méně kvalitního cukroví ze supermarketů.

„Naši stálí zákazníci si začali vánoční cukroví objednávat už v září. Teď doba objednávek vrcholí. Největší zájem je o vanilkové rohlíčky. Specialitou naší cukrárny jsou mandlové čtverečky se sezamem a slunečnicí, které jsou také velmi žádané,“ okomentovala předvánoční zájem o cukroví majitelka ždírecké cukrárny Markéta Culková.

Počet objednávek v jednotlivých letech kolísá. Zatímco většinou tato ždírecká cukrárna bez problémů pokryje poptávku, už se také stalo, že musela objednávky odmítat. V této provozovně přistoupili k navýšení ceny vánočního cukroví vzhledem ke stoupajícím nákladům na suroviny již v září.

Cukráři se shodují v tom, že vánoční dobroty si u nich objednávají zákazníci všech věkových kategorií od zaměstnaných maminek, které si doma upečou jeden nebo dva druhy a zbytek objednají, po příslušníky starších generací, kteří zatouží dopřát si o Vánocích pracné krémové zákusky.

Zuzana Klementová

15.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Opravy Humpolecké vstupují do poslední etapy

Vášnivý cyklista Jiří Vlach z Benetic na Třebíčsku.
4

K projetí všech krás Vysočiny nestačí jeden život, říká vášnivý cyklista

O pouti v Pohledu zázračná voda nepoteče

Pohled – Návštěvníci tradiční pouti u sv. Anny, která se koná o tomto víkendu, budou zklamáni. „Zázračný“ pramen u kaple na poutním místě opět neteče.

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Z dětí se stali malí šperkaři

Havlíčkův Brod – Brodskou galerii v pondělí 24. července hned po ránu opět zaplnili mladí návštěvníci. Tentokrát na ně čekala šperkařská dílna, kde si mohli sami vyrobit vlastní originální šperky a jiné dekorace. Hlavním materiálem tedy byly korálky, papír a drátky.

Zemědělci berou polní pych stoicky, více než lidi škodí zvěř

Žďársko – Hrách, mák, brambory či kukuřice, to jsou nejčastější plodiny, které se díky zlodějům každoročně ztrácí z polí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení