VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přiletěly kvíčaly, starý recept na pochoutku už ale neplatí

Havlíčkobrodsko - Hejna drozdů kvíčal (Turdus pilaris), malého zpěvného ptáka, velikého asi jako kos, můžeme v zimě spatřit v celém horním Posázaví.

1.1.2012
SDÍLEJ:

Oblíbenou potravou kvíčal jsou jeřabiny, bobule ze stromu, který je ve znaku Kraje Vysočina. Snímek byl pořízen mezi Krátkou Vsí a Stříbrnými Horami.Foto: Ivo Havlík

Dospělý pták má hnědý ocas, křídla, boky a hrdlo s černými šípovitými skvrnami, bílé břicho, šedý zátylek a hlavu s bílým pruhem nad okem. Zobák je žlutý, končetiny hnědožluté. Barvy působí značně kontrastně. Samice a samec nejsou rozeznatelní.

Migrují k nám na zimu

Proč velká hejna kvíčal vidíme jen od podzimu do jara? Je to převážně tažný druh, migruje k nám až na zimu. Zatímco počet celoročně hnízdících párů je v Česku odhadován na průměrně půl milionů, zimujících jedinců bývá až trojnásobek. Kvíčaly přilétají ze severu, nejpočetnější hejna mají až 3 000 ptáků. V březnu a dubnu potáhnou zpět. Kvíčala je původem sibiřský pták. Střední Evropu osidluje od 19. století. Zajímavé je, že dříve byla k vidění v Čechách než na Moravě. Island, Grónsko a Britské ostrovech osídlila až ve druhé polovině 20. století.

Jednu dvě utluč v hmoždíři…

„Vezmi asi 24 kvíčal nebo drozdů, čistě je ober a střívka vytáhni, ptáky přemej. Pokrájej několik cibul nebo jednu velkou na nudličky, vymaž kuthan hodně máslem, cibuli naň vysyp, ptáky, trochu osolené, na kuthan narovnej a tak dlouho je péct nechej, až cibulka hezky zčervená; pak je vezmi ven, prsíčka pěkně vykrájej a na jiný kuthan narovnej. Odřízky v moždíři dobře utluč, ke hnědé cibuli dej a chvilenku dusit nechej. Nalej pak na to půl žejdlíka rakouského vína a tři čtvrtky hovězí polívky, přidej k tomu půl strouhané, do zlatova usmažené žemličky, nech trochu povařit, pak na prsíčka proceď, nech ještě chvílku vařit, přidej citronové kůry, pěkně na mísu urovnej, omáčkou polej a věnec z máslového těsta okolo urovnej. Že se kvíčaly takto v domácnosti připravit a celé nechat mohou, netřeba připomenout. V takovém pádu se nanejvejš jedna neb dvě v moždíři utlukou, a ostatní celé se nechají. Prsíčka jen při hojnosti ptáků a při hostině pro ouhlednost se vykrájejí, co hospodyňská kuchařka snadno sama nahlédne.”

Recept na kuchyňskou úpravu kvíčal Magdalena Dobromila Rettigová napsala před 170-180 lety. Text už je jenom lahůdkou literární.

Myslivecký zákon z roku 1965 kvíčalu ještě počítal mezi druhy zvěře užitkové. „Pamatuji, že se běžně střílely, masa na nich bylo ještě méně než na holubech, vyplňovaly se proto nádivkou”, vzpomíná myslivec Jaroslav Kolek z Přibyslavi.

Dnes je kvíčala celoročně chráněna. Takže již nepoznáme, zda kulinářskou latinou je tvrzení, že nejchutnější kvíčaly na talíři byly ty, které se živily kuličkami jalovce; jejich maso prý mělo výraznější chuť. Zřejmě proto má kvíčala v některých jazycích své jméno po jalovci.

Český rozhlas nahrál zpěv kvíčal a slovně ho popsal tak, že se často ozývají drsným a hlasitým, v rychlém sledu křičeným „gag šak šak šak“. Zpěv je tvořen ze švitořivých, drnčivých a hvízdavých tónů.

Ivo Havlík

1.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení