VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradiční polský likér se vyráběl v Přibyslavi

Přibyslav – Zajímavý objev udělal Jaroslav Líbal. Vášnivý sběratel starých tiskovin našel polsky tištěnou etiketu jeřabinového likéru, který se od druhé poloviny 19. století vyráběl v Přibyslavi a vozil až do Polska.

6.1.2012
SDÍLEJ:

Sběratel etiket Jaroslav Líbal ukazuje corpus delicti, předmět doličný, že Adolf Böhm v přibyslavském lihovaru pálil polskou specialitu – Jarzębiak. Foto: Ivo Havlík

Polský název Jarzębiak etiketa uvádí včetně akcentu pod prostřední samohláskou, která v češtině neexistuje.

„Je to senzační zjištění, protože Jarzębiak patří mezi polské lihoviny s největší tradicí, jeho konzumace je popsána v řadě literárních děl s historickou tematikou a jeho pijáckou popularitu v Polsku lze v českých zemích srovnat s moravskou slivovicí nebo karlovarskou Becherovkou. Jarzębiak je znám v Polsku od XVI. století, ale nejlepší období zažíval od XIX. století, kdy ho začal produkovat lihovar arciknížete Rainera Habsburga v Lanckoronie, což je městečko poblíž Wadowic, rodiště papeže Jana Pavla II., čili v Malopolsku, které tehdy, stejně jako české země, patřilo do Rakouska,” říká univerzitní profesor Karol Daniel Kadłubiec, přední polský vědec v oboru etnografie a folkloristiky.

Dorota Havlíková, česká absolventka Slezské univerzity v polských Katovicích, se pozastavuje nad tím, jakým způsobem se před 150 lety, tedy před vynálezem automobilu, Jarzębiak dopravoval koňskými potahy z Přibyslavi do Polska, když do Vratislavi, hlavního města tehdejšího Slezska, byla z Vysočiny cesta dlouhá přibližně 250 kilometrů.

Kvalita jeřabinky závisí především na sklizených bobulích. Pokud se strom otrhá už v září nebo začátkem října, plody mají trpkou a hořkou pachuť, vyšlechtěné odrůdy je proto dobré sklízet teprve po prvních mrazících v listopadu nebo až prosinci.

Továrnu na likéry v Přibyslavi založil v roce 1854 Adol Böhm, rodák z Karlova. Původně učitel se dodatečně vyučil obchodníkem u otce Karla Havlíčka Borovského v Německém Brodě. Když v Přibyslavi ovdověla paní Smejkalová, rozená Jelínková, vzal si ji za manželku i s pěti sirotky a stal se spolumajitelem jejího obchodu. Karlovský učitel, Adolfův otec Kašpar Böhm, koupil šťastný los a tučnou výhru v loterii rozdělil mezi své tři potomky. To Adolfovi umožnilo naproti přibyslavského nádraží vybudovat lihovar, pěstitelé své ovoce již nemuseli vozit koňskými potahy k pálení až do Šlapánova.

Tradice likéru už zanikla

Název Adolf Böhm, s.r.o., dnes nese pálenice a octárna v Úsobí. Jiří Žáček z Věže, který v ní dlouho pracoval, nezná nikoho, kdo by dnes jeřabinový likér vyráběl, i když tyto červené bobule jsou ve znaku Kraje Vysočina. „Nevylučuji, že si někdo doma jeřabiny maceruje v lihu, ale ještě jsem se s tím nesetkal,” tvrdí bývalý mistr oboru. Také podle zpráv z Polska Jarzębiak ustupuje do pozadí, z trhu ho vytlačují obilní vodky a populárnější je také Zubrówka, lihovina, v níž se přímo v láhvi maceruje tráva ostřice z Bělověžského pralesa.

Ivo Havlík

6.1.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Neprůstřelný je na podzim v krajském přeboru po třech kolech chotěbořský gólman Tomáš Dobrovolný (na snímku), který nepustil míč za svá záda 270 minut. Naposledy to bylo ve Speřicích, kde se s týmem radoval z výhry 1:0.

Soural: Nemá cenu dělat velké závěry, nyní je to o momentálním pocitu

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Humpolec – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Muž ležel na chodbě ubytovny. Pomoci mu nedokázali ani lékaři rychlé záchranné služby.

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

V muzeu se bude mluvit o pokladech na Vysočině

Chotěboř – Zajímáte se o poklady? Rádi o nich čtete? Nebo dokonce jste jejich vášnivým hledačem? A jak to vůbec se stavem pokladů na Vysočině vypadá? Odpovědi nejenom na tyto otázky dostanete v úterý 5. září od 17 hodin v městském muzeu v Chotěboři.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení