Díky vývoji počasí posledních dvou měsíců se Krajské správě a údržbě silnic Kraje Vysočina zatím podařilo uspořit přibližně třicet pět milionů korun na posypech silnic. Část z této sumy však rovnou použili na náhradní práce, tedy například na opravy svodidel, čištění příkopů a nákup materiálu.

„Výslednou částku, kterou se podařilo uspořit, zatím neznám. Díky převážně teplému počasí byla logicky nižší spotřeba soli a inertních materiálů, jako je písek a štěrk. Oproti předloňskému prosinci, kdy zima nastoupila opravdu tvrdě, se tak jednalo o úsporu kolem pětatřiceti milionů korun,“ uvedl ředitel krajské správy a údržby silnic Jan Míka.

Letošní zima silničáře zatím stála kolem šedesáti milionů korun. Přesnější čísla budou známa v polovině ledna. Nevyzpytatelné počasí řidiče i silničáře pořádně potrápilo zejména tento týden. Silný vítr a husté sněžení v noci na čtvrtek způsobily, že silničáři museli se svou technikou vyjet na většinu udržovaných silnic na Vysočině. Nástup zimního počasí se již tradičně neobešel bez několika vážných dopravních nehod na zasněžených silnicích.

„Nejdříve musíme ošetřit silnice první třídy, ty jsou prioritou. Je tedy možné, že na silnicích druhé a třetí třídy mohou vzniknout nejrůznější komplikace. Řidiči by si proto v případě špatného počasí měli dávat pozor a jezdit s největší opatrností,“ připustil Míka.

Situaci na silnicích ale silničáři museli hlídat i v prosinci. „Každoročně už od 1. listopadu sledujeme vývoj počasí, provádíme kontrolní jízdy na silnicích a monitorujeme informace o jejich sjízdnosti. V prosinci měli řidiči nejčastěji problémy s ledovkou,“ dodal ředitel.

Díky příznivému počasí mají silničáři možnost i během zimních měsíců opravovat výtluky, a to například na silnici v okolí Brtnice a mezi Jihlavou a Pelhřimovem. „Pokud je zima mírnější, zbývá nám více finančních prostředků na jarní opravy silnic. Zatím je předčasné odhadovat vývoj letošní zimy a mluvit o tom, kolik se ještě ušetří, v lednu i v únoru totiž většinou panuje typicky zimní počasí,“ řekl Míka.

Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina má na zimu finanční rezervu asi dvě stě dvacet milionů korun.

ZUZANA MUSILOVÁ