VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štefan German vydržel bafat z dýmky téměř dvě hodiny

Havlíčkův Brod – První ročník soutěže v pomalém kouření dýmky uspořádal v sobotu v havlíčkobrodské Švejkovně dýmkařský klub Meršánka.

7.1.2013
SDÍLEJ:

KOUŘ HOUSTNE. Soutěž kuřáků dýmek se podobá odpolednímu „matiné“ anglických lordů. Kuřák dýmky je noblesní, rozvážný, nehuláká, soutěžícím ženám se hlasitě tleská. Foto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

Vítězem soutěže se stal Štefan German z pražského klubu Dýmka net, který v konkurenci téměř třiceti soutěžících z různých míst republiky vydržel ze soutěžní dýmky bafat hodinu a půl.

„Skutečný rekord na světové úrovni je vydržet kouřit dýmku až tři hodiny, v rámci regionálních soutěží jsou to něco kolem dvou hodin," upřesnil prezident klubu Meršánka a hlavní pořadatel Pavel Voňka z Chotěboře a vzápětí hned vysvětlil, jako jsou soutěžní regule v této neobvyklé disciplíně.

Dýmka je gurmánská záležitost


Všichni soutěžící obdrží od pořadatelů stejný typ dýmky, tři gramy tabáku a dvě sirky, k tomu dusátko a papír, na kterém si tabák do dýmky připraví. Dýmku je třeba nacpat během pěti minut, během jedné minuty zapálit a pak kouřit až do zhasnutí. Dýmkařská soutěž má přísná pravidla, napít se lze až deset minut po zahájení kouření, pokud soutěžící musí odejít na toaletu, může tak učinit jen s doprovodem rozhodčího. Podle prezidenta klubu Meršánka  Pavla Voňky  kouření dýmky není zlozvyk, ale gurmánská záležitost.

„Narozdíl od cigaret se kouř dýmky nešlukuje do plic, tudíž je to mnohem zdravější. Navíc ke kouření dýmky je třeba určitá atmosféra, pohoda, klid. Dýmka se nekouří denně ve chvatu na autobusové zastávce," zdůraznil Voňka, který je kuřákem dýmky asi tři roky, protože si oblíbil zvláštní vůni dýmkového tabáku.

Kouření dýmky není jen čistě „pánská" záležitost. Sára Svatůňková z Prahy, která v kategorii žen zvítězila, vydržela kouřit svou dýmku 49 minut. „Dýmku jsem začala kouřit před několika měsíci. Může za to můj kolega, který dýmky vyrábí. Dýmky se mi líbily, tak jsem začala i dýmku kouřit. Ovšem jenom doma v klidu a pohodě," prozradila Sára, která se zabývá výrobou šperků. Dýmky také sbírá. V současné době vlastní asi čtyři kousky.

Takový koníček není úplně levnou záležitostí. Průměrná dýmka přijde na 1500, luxusní ale i na 20 tisíc korun. Většina dýmek se vyrábí z briaru, tedy kořene vřesovce. Havlíčkobrodský dýmkařský klub Meršánka, pořadatel soutěže, patří co do data založení, je nejstarší v republice, má pět až sedm členů. Jeho název není odvozen od nějaké havlíčkobrodské čtvrti. Meršánka je označení pro určitý druh dýmky vyrobené z mořské pěny, lidově zvané pěnovka.

Dýmkařský klub Meršánka je založena na principech a dlouholetých zkušenostech anglických dýmkařských klubů. Člen klubu Meršánka užívá klidu a pohody. Není k ničemu nucen a nic v klubu není povinné, maximálně doporučené. Členové klubu se scházejí pravidelně jednou týdně.

Autor: Štěpánka Saadouni

7.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení