VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Svatém Kříži hospodyňky rozpálily trouby doběla

Svatý Kříž - V pořadí již čtvrtý ročník amatérské kuchařské soutěže nazvané  Svatokřížské ňamky, se konal v sobotu ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu.

30.3.2014
SDÍLEJ:

Výtvory amatérských kuchtíků ze Svatého Kříže mohly od minuty konkurovat zkušeným profesionálům. Porota měla těžkou práci.Foto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

Celkem třicet zdatných kuchařek, ale i kuchtíků, představilo odborné i laické porotě téměř pět desítek specialit ze sladké i slané kuchyně. Soutěž pořádal, stejně jako loni, Svatokžížský klub Gurmán, sbor dobrovolných hasičů a osadní výbor. „Gurmán je spolek milovníků dobrého jídla a dobré pohody. První ročník byl věnovaný štrůdlům, další bábovkám, pak následovaly pomazánky. Letos jsou to  kynuté speciality, sladké i slané," upřesnila za pořadatele Drahoslava Hepnerová, která přispěla do soutěže kynutými bramboráky.

Žezlo poroty třímali jenom muži

Bylo vidět, že si amatérští kuchtíci dali záležet. Stoly v obecní knihovně se prohýbaly pod desítkami specialit, tak nápaditých a upravených, že by se za ně nemuseli stydět ani zkušení odborníci. Do soutěže se zájemci hlásili již 14 dnů předem. Naprostou většinu letošních soutěžících tvořily ženy, odvážní muži byli jen dva.

„Hotové speciality hodnotí dvě poroty. Jedna laická. Tu tvoří v podstatě každý, kdo přijde a ochutná. Soutěž je anonymní, každý ochutnavač dostane do ruky lístek, na který napíše číslo  té ňamky, která mu nejvíc chutnala," popsala základní pravidla soutěže Drahoslava Hepnerová, s tím, že dobroty pak hodnotí ještě odborná porota. Tu tvoří pouze a jedině muži.
„Muži ze Svatého Kříže si to vymohli. jak říkají, muži mají vytříbenější chuťové buňky, tím i lepší odhad," vysvětlila Hepnerová. Předsedou odborné poroty ochutnavačů byl havlíčkobrodský radní Tomáš Hermann. Jak podotkl, porota bude mít opravdu těžkou práci, neboť všechny výrobky jsou lákavé už na pohled a chuťově vynikající. 

„Já osobně jsem nepekl nic, do soutěže přispěla manželka, co vytvořila, nevím, protože by to bylo proti pravidlům, ale na ochutnávání se těší," prozradil předseda poroty. Ze soutěžních specialit  laická porota společně s odbornou vybrali ty nejlepší, kteří měli šanci na hodnotné ceny a putovní vařečku. Podle svatokřížského knihovníka Jiřího Svobody mají tato kuchařská setkání mnohem větší význam, než by se zdálo. Nejde jen o to, přijít, ochutnat, co kdo dobrého uvařil, ale  přimět obyvatele Svatého Kříže aby se společně sešli, popovídali si a v dobré pohodě upevnili  sousedské vztahy. „Ne všude v každé obci je to pravidlem, aby lidé drželi pohromadě. I u nás se společenských akcí, které pořádáme, účastní většinou stále  jedny a ty samé tváře, což je trochu škoda," konstatoval knihovník.

Autor: Štěpánka Saadouni

30.3.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení