VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Přibyslavi v kulturním domě to vonělo jako u prvotřídního cukráře

Přibyslav – Nultý ročník soutěže v pečení bábovek se konal v sobotu odpoledne v kulturním domě v Přibyslavi.

1.3.2015
SDÍLEJ:

Kuchařské dovednosti předvedly i děti. Katka Sedmíková pekla bábovku z čokolády.Foto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

„Inspirovaly jsme se podobnou soutěží, která se koná ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu, a rozhodly jsme se, že něco podobného uspořádáme u nás, aby i obyvatelům Přibyslavi bylo hezky," vysvětlily stručně záměr konání soutěže hlavní organizátorky Václava Kytličková a Hana Loubková.

S účastí soutěžících mohly být obě pořadatelky navýsost spokojené. Svými kuchařskými výtvory se přišlo pochlubit 55 soutěžících z Přibyslavi i Havlíčkova Brodu. Někteří neváhali vstát v pět ráno, aby jejich bábovka byla pěkně nadýchaná.

Pořadatelé rozdělili soutěž do tří kategorií. Slané bábovky, sladké, a bábovky pečené dětmi do 12 let. Odborná pětičlenná porota skládající se například z restauratéra, majitelky cukrárny, či přibyslavského starosty, neměla lehkou práci.

Přes 50 bábovek a litr vody

„Každý porotce ochutnal 55 druhů bábovek a vypil litr vody," přiblížila těžkou práci poroty cukrářka Alena Jouklová.

Přibyslavský starosta Martin Kamarád se svěřil, že po tomto náročném degustátorském maratonu si doma bábovku ke svačině určitě nedá.

Svoji bábovku přinesla do soutěže například osmiletá Katka Sedmíková. „Pekla jsem ji z čokolády Margot. Byl to můj nápad. Pekla jsem ji sama, maminka pomáhala jen minimálně," prozradila malá cukrářka z Přibyslavi.

Lehkou práci neměli ani návštěvníci, kteří měli bábovky rovněž ochutnat a vybrat tu nejlepší, jedinou. Jak vzápětí zjistili, bábovku lze upéct z čehokoliv. Na prostřených stolech ve vestibulu kulturního domu „trůnily" bábovky z ořechů, svařeného vína, banánů, mrkve, jablek, čokolády a broskví. Pro pány tu byly bábovky s masem, uzeninou či škvarky.

Pro vyznavače zdravé výživy byly k mání bábovky bezlepkové, veganské, řepné, nebo bábovky se zeleninou a vajíčkem.

„Opravdu nevím, co si vybrat, možná ta mrkvová. Dávám přednost sladkému, povzdechla si nad bohatě prostřeným stolem Marcela Lanková z Havlíčkova Brodu.

Cen bylo dost

Vybrat ty nejlepší cukráře a pekaře nebylo jednoduché, ale nakonec porota odborná i laická musely vyřknout verdikt. Nicméně cen bylo hodně, nikdo snad nešel domů s prázdnou.

Zvláštní cenu poroty si donesly ženy ze Svatého Kříže. Cenu za největší počet soutěžících dostal Senior Point Havlíčkův Brod. Cenu za vzhled získala Drahoslava Hepnerová ze Svatého Kříže. Mimochodem zřejmě nejúspěšnější soutěžící, neboť si odnesla cen několik, včetně velké prasečí hlavy.

V kategorii dětí byla nejúspěšnější cukrářkou maličká Lucie Holá. V kategorii mužů si odnesli cenu Jaroslav Zachariáš a Ivan Jemelka.

Nejchutnější slanou bábovku upekla Drahoslava Hepnerová. Za nejlepší sladkou bábovku získala pohár a diplom Stanislava Štěpánová. Cena laické poroty ze nejchutnější výtvor se ocitla v ruce Ludmily Černé, která zároveň získala i certifikát odborného porotce na příští rok, neboť pořadatelé chtějí soutěž pro velký úspěch za rok zopakovat. Péct či vařit se ale bude pro změnu z jiných surovin.

Autor: Štěpánka Saadouni

1.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Neprůstřelný je na podzim v krajském přeboru po třech kolech chotěbořský gólman Tomáš Dobrovolný (na snímku), který nepustil míč za svá záda 270 minut. Naposledy to bylo ve Speřicích, kde se s týmem radoval z výhry 1:0.

Soural: Nemá cenu dělat velké závěry, nyní je to o momentálním pocitu

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Humpolec – První letošní vražda na Vysočině se stala na začátku týdne v Humpolci na Pelhřimovsku. V pondělí časně ráno bylo na ubytovně v Pražské ulici nalezeno tělo pětačtyřicetiletého cizince bez známek života. Muž ležel na chodbě ubytovny. Pomoci mu nedokázali ani lékaři rychlé záchranné služby.

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

V muzeu se bude mluvit o pokladech na Vysočině

Chotěboř – Zajímáte se o poklady? Rádi o nich čtete? Nebo dokonce jste jejich vášnivým hledačem? A jak to vůbec se stavem pokladů na Vysočině vypadá? Odpovědi nejenom na tyto otázky dostanete v úterý 5. září od 17 hodin v městském muzeu v Chotěboři.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení