VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V hospodě U Henzlů vonělo domácí uzené

Dobrá – V pořadí již čtvrtý ročník tradičního Uzenobraní se konal v sobotu večer v hospodě U Henzlů v obci Dobrá u Přibyslavi.

22.11.2015
SDÍLEJ:

Zajímavá kuchařská tradice se v Dobré zrodila na základě „hecování“ v hospodě u pivaFoto: Foto:Deník/Štěpánka Saadouni

„Tenhle nápad vznikl před čtyřmi lety v hospodě u piva. Chlapi se hecovali navzájem, kdo dělá v Dobré lepší domácí uzené. Tak jsme je vzaly za slovo," objasnily původ této zajímavé kuchařské tradice organizátorky Uzenobraní Iva Henzlová a Petra Pejzlová.

Uzení masa je čistě „pánská jízda"

Přehlídky uzených domácích pochoutek se v Dobré účastní pravidelně asi desítka většinou stálých výrobců. Je třeba zdůraznit, že se jedná o čistě „pánskou jízdu." Ženy pořádají něco podobného, ale až na jaře. Naposledy to byla jarní přehlídka té nejlepší domácí sekané.

Každý výrobce domácího uzeného přinesl do hospody na ukázku dva vzorky. Jeden na posouzení vzhledu, druhý pro chuť. Organizátorky každý vzorek opatřily značkou, kterou znaly jen ony. Chuť a vzhled posuzovali návštěvníci hospody po zaplacení symbolického vstupného. A jak má podle zkušené kuchařky Petry Pejzlové vypadat opravdu dobré domácí uzené?

„Musí mít ten správný podíl tučného a libového. Nemělo by být moc tlusté, ani vysušené. Kůžičku by nemělo mít černou nebo naopak nedouzenou," vysvětlila Petra.

Podle Ivy Henzlové není vůbec jednoduché uzené správně naložit a vyudit.

„Někdy se stane, že se při uzení použije špatné dřevo, takže se maso zkazí. Stejně tak se může stát, že necháte maso před uzením moc dlouho naložené a ono začne zavánět," vysvětlila Iva nejčastější „průšvihy" ke kterým může při výrobě uzeného dojít.

Ochutnavači hodnotili u jednotlivých vzorků vzhled, chuť, ale také vůni. Například Stanislav Hospodka se účastní Uzenobraní už od začátku.

„Každý má jinou chuť. Nejlepší je podle mých zkušeností vyuzený bůček, pěkně prorostlý. Není dobře maso ničím vylepšovat, například naložení do česněku se moc neosvědčilo. Udit si maso musí každý sám, v dobré udírně. Doba uzení masa je různá. Většinou je to něco mezi šesnácti až dvaceti hodinami," vysvětlil Hospodka.

Autor: Štěpánka Saadouni

22.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vzala stopařku a přišla o pěněženku

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Dobrohostov opět naservíroval porci dobré muziky

Dobrohostov - Magické prostředí letního parketu v Dobrohostově opět přivítalo festival Stock Dobrohostov. Největší přehlídka regionálních kapel z Vysočiny přinesla nadupaný program a dobrou atmosféru. Tahouny letošního ročníku byly kapely Krausberry, Morava nebo Šohajka.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

OBRAZEM: Krucemburk láká na výstavu květin

Krucemburk - Po dvou letech opět rozkvetly reprezentační prostory Úřadu městyse Krucemburk. Spolek zahrádkářů zde po celý víkend 19. a 20. srpna pořádá tradiční výstavu květin. Výstava je milovníkům kvetoucí krásy zpřístupněna vždy v době od 9 do 17 hodin.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Světlá nad Sázavou – Případ krádeže nářadí k pracovnímu stroji prošetřují policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou. Ke krádeži došlo někdy v době mezi 7. a 15. srpnem v obci Příseka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení