V době snášení stavby bude dálnice mezi Humpolcem a Jihlavou na 12 hodin uzavřena, konkrétně od sobotní 20. hodiny večerní do nedělní 8. hodiny ranní. Přípravné práce začnou už 7. června ráno.

Po rozšíření jízdních pásů dálnice zde bude vystavěn most nový. Řidiči budou po dobu víkendové uzavírky jezdit po obousměrné objízdné trase z Jihlavy přes Havlíčkův Brod do Humpolce.

„Dnes bychom měli dostat přesný plán objízdných tras, Ještě se jedná o stanovení objízdné trasy té silnice, která vede přes tento nadjezd. Je to hlavně kvůli místním obyvatelům, kteří most využívají. Bourání mostu proběhne během noci, kdy je provoz na dálnici minimální. Celý most by měl být  za 12 hodin rozřezán a zlikvidován," řekl včera náměstek hejtmana Vysočiny Libor Joukl (ČSSD).

Nový most

Nadjezd u 107. kilometru, o kterém je řeč, slouží jako komunikace pro pěší, cyklisty, lesníky, myslivce, a také jako přístupová cesta pro majitele okolních lesů a nemovitostí. Je ve spoluvlastnictví několika obcí a měst a nachází se na odbočce silnice vedoucí mezi Štoky a Smrčnou.

„S bouráním tohoto mostu jsme souhlasili  s podmínkou, že bude místo něj vystaven most nový se stejnými parametry pro lesnickou techniku. Po dobu, kdy bude most zbouraný, budeme využívat  asi tři sta metrů vzdálenou silnici – podjezd vedoucí pod dálnicí. Takže žádná velká omezení nás naštěstí nečekají," vysvětlil starosta Smrčné Josef Nechvátal, který se po zmíněných komunikacích pohybuje velmi často.

„Oficiální objízdná trasa kvůli uzavření dálnice se Smrčné vyhne. Je ale možné se tu doprava během druhého červnového víkendu o něco navýší, lidé znalí místních poměrů si tu třeba budou chtít cestu o něco zkrátit," doplnil Nechvátal.

Přípravné práce na silnici začnou v pátek 7. června. Od 6 do 15 hodin bude ve směru na Prahu uzavřen stoupací jízdní pruh a od 15 hodin silničáři zavřou levý jízdní pruh, do něhož se postupně převede provoz v opačném směru. Pravý a stoupací pruh směrem na Prahu by v tuto dobu měly být v provozu.

V opačném směru na Brno nebude provoz v pátek omezen až do 19 hodin, kdy se celý jízdní pás až do sobotních 20 hodin uzavře a doprava se přes dělicí pás přesune do jednoho pruhu v protisměru.

Rekonstrukce dvou úseků dálnice na Vysočině začala 9. května. Tam, kde se pohybují stavbaři, se zatím nestala vážná nehoda. Nebyly tam zaznamenány ani výrazné kolony. Větší problémy s nárůstem dopravy nehlásí ani obce, které poblíž dálnice leží.

V současné době se opravuje dálnice mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou (104. až 112. kilometr) a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší (153. – 162 kilometr).

(ČTK)