Hostem byla místostarostka městského úřadu v Havlíčkově Brodě Ivana Mojžyšková.

Už letos na jaře by mohla podle Mojžyškové začít stavba nového Domova pro seniory v Husově ulici vedle nemocnice. Investorem je Kraj Vysočina, za podpory dotací z EU. Předpokládané investice do stavby činí kolem 120 milionů korun.

Stavba začne na jaře

„Poté co investor řešil různé dotazy na projektovou dokumentaci, mělo by začít výběrové řízení na dodavatele stavby, samotná stavba zařízení pro více než stovku seniorů, je plánovaná na jaro letošního roku. Už v roce 2018 by se měla v tomto novém Domově otevřít také mateřská škola," sdělila místostarostka, a dodala, že tato třída mateřské školky v zařízení pro seniory je zřejmě v rámci republiky pilotní projekt, který je v zahraničí hodně podporován. Děti a senioři budou v kontaktu, který prospěje oběma věkovým skupinám. Dále, jak místostarostka Mojžyšková zmínila, havlíčkobrodská radnice chce postavit bytový dům pro důchodce.

Ten by měl mít několik desítek malých nájemních bytů a bude určen starším lidem, kteří jsou aktivní a nepotřebují tolik pomoci. Do bytů, které radnice plánuje v budově bývalé Obchodní akademie, by se mohli přestěhovat například starší lidé, kteří zůstali sami ve velkých bytech a mají problémy zaplatit nájem a energie, nebo mají byty v domech, které jim nevyhovují.

„Například špatně chodí, ale bydlí v pátém patře bez výtahu. Hrozí jim, že by se stali vězni svého bytu," vysvětlila Mojžyšková. Zároveň by se podle místostarostky měla navýšit kapacita Domova pro seniory Reynkova. Pod střechou vznikne jedno celé nové patro. Bude zde oddělení se zvláštním režimem, určené pro seniory s Alzheimerem a demencí. (sad)