Na Lidickou ulici v Havlíčkově Brodě, po které vede frekventovaná výpadovka první třídy číslo 38 ve směru na Jihlavu, vjedou už zanedlouho silniční a stavební stroje. Ředitelství silnic a dálnic Jihlava (ŘSD) totiž chystá rozsáhlou opravu téměř dvoukilometrového úseku této komunikace a havlíčkobrodská radnice tam pro změnu připravuje výstavbu nového přechodu pro chodce.

„Pokud proběhne bez větších komplikací výběrové řízení na dodavatele, měla by být oprava uvedené silnice zahájena v jarních měsících," potvrdila ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová. Ta dodala, že práce potrvají, a to vždy za omezeného provozu na polovinách vozovky, až do roku 2014. „Náklady odhadujeme na čtyřiatřicet milionů korun," pokračovala Tesařová a upřesnila, že opravovaný úsek od křižovatky se silnicí I/34 (Masarykova – Humpolecká)až po výjezd z Havlíčkova Brodu dosáhne délky 1,52 kilometrů. „Navíc počítáme i se současnou opravou silničního mostu nad potokem Žabinec," poznamenala Tesařová.

Přechod pro chodce bude, ale jinde, než si lidé přáli

Z rozsáhlé stavební akce nebudou profitovat pouze řidiči, ale také lidé z této části Havlíčkova Brodu a okolí. Dočkají se nového přechodu pro chodce, po kterém již několik let volali.

„Lidé si ale přáli umístění přechodu pro chodce blízko železničního viaduktu, v místě, kde do Lidické ústí užívaná stezka. Jejich přání jsme ale nemohli vyhovět. Tři odborné studie prokázaly, že lokalizace přechodu pro chodce právě do těchto míst není, a to z dopravě-bezpečnostních důvodů, možná," vysvětlil havlíčkobrodský radní Libor Honzárek. Přechod pro chodce proto bude postaven zhruba padesát metrů pod křížením jihlavské výpadovky s ulicemi Na Spádu, Nad Skalkou a U Borové. „Opatřen samozřejmě bude signalizačními barvami, středovým ostrůvkem, sníženými obrubami a bude nasvícen. Splňovat bude všechny předepsané stavební a bezpečnostní normy," pokračoval Honzárek. Ten naznačil, že v místě přechodu pro chodce, respektive několik desítek metrů před ním a za ním, dojde k úpravě jednotlivých jízdních pruhů.

Radnice za stavbu přechodu pro chodce zaplatí asi tři sta tisíc korun. „V nejbližší době padne také rozhodnutí, na které straně Lidické ulice necháme postavit, respektive opravit, chodník. Ten by měli chodci mít k dispozici od křižovatky Masarykova – Humpolecká až po křižovatku výpadovky s výše uvedenými ulicemi," uzavřel Honzárek.

Žižkov

Připomeňme, že Kraj Vysočina chce, a to prakticky ve stejném období, zahájit i kompletní rekonstrukci vytížené silnice II. třídy v Žižkově ulici v centru Havlíčkova Brodu. Smlouvu o společném postupu kraje a města při této přestavbě schválila krajská rada. Postup prací ale bude záviset na tom, jak rychle se podaří vybrat jejich dodavatele. Pokud se podaří zahájit stavbu hned na jaře, mohli by stavbaři, a to podle vyjádření náměstka hejtmana Libora Joukla, celou rekonstrukci silnice zvládnout najednou.

„V případě, že by se s pracemi začalo později, tak bychom to bohužel museli rozdělit na dvě části. Ale v tuto chvíli pracujeme s tím, že to všechno chceme udělat během tohoto roku," řekl ČTK Joukl. Kraj chce v Žižkově ulici přestavět část silnice od budovy hasičů po kruhovou křižovatku. „Tam už to je pomalu havarijní stav," podotkl náměstek.