Připraveny jsou pro ně jazykové kurzy, seznámí se s životem našich předků, prozkoumají dějiny Havlíčkobrodska, poslechnou si příběhy slavných obrazů nebo se mohou naučit pracovat s počítačem.

Krajská knihovna Vysočiny lidem poprvé otevřela brány vzdělávání před patnácti lety. Inspirovala se aktivitami pro seniory, které v Praze řadu let organizovala trenérka paměti a předsedkyně spolku pro trénování paměti a mozkového joggingu Dana Steinová. Myšlenka celoživotního vzdělávání se u lidí setkala s nadšením a počet zájemců stále roste. „V minulém roce se zapsalo více než tisíc posluchačů,“ uvedla Marcela Valecká z úseku celoživotního vzdělávání Krajské knihovny Vysočiny.

Ilustrační foto.
Z domu ve Skuhrově si zloděj odnesl sto dvacet tisíc

Knihovna se vzděláváním snaží přiblížit co největšímu spektru zájemců, bez jakéhokoliv omezení. „Rozhodující není věk ani předchozí získané vzdělání. Důležitý je především zájem o daný obor a jeho problematiku, chuť čerpat nové vědomosti, aktivně trávit volný čas, setkávat se na přednáškách s lidmi podobných zájmů, vyměňovat si zkušenosti a posilovat tak sociální vazby. Přednášky probíhají v příjemné atmosféře, posluchači se nemusí obávat žádného zkoušení či ověřování znalostí testy. Smyslem studia je, aby si každý pro sebe odnesl to, co pro něj bude přínosné a zaujme ho,“ doplnila Marcela Valecká.

Univerzita se lidem snaží nabídnout co nejpestřejší paletu počítačových i nepočítačových oborů. Studium probíhá formou přednášek. „Ty vedou zkušení externí lektoři a pedagogové, kteří prezentují předměty poutavou a populární formou. Spolupracujeme například s pedagogy místních škol, s pracovníky Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě, s lékaři brodské nemocnice, s psychology a mnoha dalšími,“ přiblížila podrobnosti provozu univerzity Valecká.

Vzdělávání probíhá nejen v sále brodské Staré radnice, ale také v počítačové učebně knihovny, v budově České pojišťovny nebo v prostorách AZ centra.

Aktuální zimní semestr zájemcům o vzdělání nabízí výuku anglického, německého, francouzského nebo španělského jazyka, nabídne mistry holandské malby i tréning paměti. V dějinách Havlíčkobrodska zájemce seznámí s módou mezi středověkem a barokem i odíváním pravěku a starověku, přiblíží textilní továrny nebo ideál ženy prvního pololetí dvacátého století. Život našich předků je seznámí s tradicí českého včelařství, stolováním na šlechtických stolech nebo vánočními zvyky v Evropě. Nebude chybět ani psychologie, zdravý životní styl, dějiny hudby nebo příběhy slavných obrazů.

Ilustrační foto.
Nový domov pro seniory bude pečovat hlavně o nemocné Alzheimerem

Do aktuálního semestru se lidé mohou zapisovat v úterý 19. září od 12.30 do 16 hodin a ve středu 20.září od 9 do 15.30 hodin. Zápis proběhne v prvním patře Staré radnice. Osobní účast je nutná.