V současné době mají být zrušeny  primariáty urologie, ORL a onkologie, na což doplatí především pacienti. Kraj Vysočina o tom rozhodl náhle minulý týden, a to po utajovaném jednání s pojišťovnami bez jakékoli konzultace s dotčenými primariáty. Tvrdí to primář urologického oddělení havlíčkobrodské nemocnice, Jindřich Bárta.

„Tato oddělení se mají zrušit a zůstanou jakési ordinariáty, které by snad nějakou péči měly zajistit. Přitom nemalé prostředky se investovaly do rozvoje brodské nemocnice i za přispění obcí, a teď by to mělo díky nesmyslnému příkazu zřizovatele přijít vniveč. Navíc se neušetří ani koruna a přijdeme o kvalitní a zkušené lékaře,“ zdůrazňuje Bárta. Podle něho by dosavadní primariáty měly být zrušeny k prvnímu lednu roku 2013.

„Od roku 2006 jsme  spojeni v rámci úspor, které tehdy zavedl bývalý ředitel Pejchl, s oddělením chirurgie. Tato změna, která se chystá nyní, má být údajně pouze kosmetická, neboť zdravotní pojišťovny nám nenasmlouvají některé výkony, ale to je nesmysl. Jsem z toho v šoku, protože jsem se to od vedení nemocnice dozvěděl minulý týden, ale žádné písemné vyrozumění jsem nedostal. Nevím, že by se na oddělení urologie plýtvalo. Snažíme se pacienty rychle vyšetřit, zaléčit a hospitalizovat co nejkratší možnou dobu,“ konstatuje Bárta.

Audit dopadl dobře

Jak zdůrazňuje, byl loni na podzim proveden na oddělení personální audit nezávislou firmou, která nezjistila žádná pochybení. Naopak auditoři vedení urologie podle Bárty pochválili za vzájemnou součinnost s chirurgickým oddělením.

Po zrušení primariátu a následném zavedení ordinariátu by stávající počet dvaceti lůžek urologie klesl na deset, což  způsobí nemálo problémů. Především na to doplatí pacienti. „Malý počet lůžek v rámci ordinariátu znamená, že zde nebude poskytována kvalitní  čtyřiadvacetihodinová péče. Urologickému pacientovi hrozí, že bude muset za lékařskou péčí cestovat jinam. U nás jsme schopni urologického pacienta operovat do tří týdnů. Když nebudeme mít dostatečné zázemí, budeme nuceni pacienta poslat například do Prahy, kde bude na operaci čekat měsíce, což může mít v případě nádorů fatální následky,“ líčí primář Bárta budoucnost urologie i celé nemocnice v černých barvách.

Oddělení urologie navíc přijde o kvalitní lékaře. Podle Bárty ordinariáty nemohou poskytnout mladým lékařům potřebný odborný růst, nebudou zde moci získat atestaci, tudíž budou hledat uplatnění jinde. Ordinariátu se nepodaří ani udržet odbornou akreditaci. Současný lékařský personál na urologii stárne a náhradu za lékaře odcházejícího do důchodu najde oddělení jen těžko.

Maximum financí do Jihlavy?

„V takovém případě nechápu, proč vedení nemocnice v současné době investuje tolik do vybudování pohotovosti, když na druhé straně se ruší lékařské obory. Může totiž nastat situace, že budeme mít sice moderní pohotovost, ale nebude tam mít kdo sloužit. Dle mého názoru s ohledem na tajně vedená jednání je zde jasná tendence přesunout maximum financí do Jihlavy a brodskou nemocnici potichu zrušit, protože ordinariáty jsou nekoncepční řešení, která nebudou fungovat,“ konstatuje Bárta. Teď se podle primáře jedná o útlum urologie, ORL a onkologie, na řadu ale mají přijít i oddělení další.

„Žádné oficiální informace jsem nedostal, moje úvahy by byly pouze v rovině spekulací,“ komentuje situaci další z primářů, František Lehanka z onkologie. Ta by se měla od příštího roku také změnit v ordinariát.

„Na základě memoranda podepsaného pojišťovnami a Ministerstvem zdravotnictví byly  Nemocnici Havlíčkův Brod, stejně jako všem nemocnicím v ČR, vypovězeny smlouvy na lůžkovou péči k 31. prosinci 2012. Probíhají intenzivní jednání zřizovatele, vedení nemocnice a zástupců pojišťoven o nových smlouvách, kterými by byla nasmlouvána lůžková péče pro další roky. Prozatím nejde o definitivní verze, pouze o návrhy smluv se zdravotními pojišťovnami. Vše je tedy prozatím v jednání,“ vyjádřila se  za vedení nemocnice, mluvčí Petra Černo.

„Jsem z toho nešťastný. Zdůrazňuji, že žádná zákulisní jednání se zdravotními pojišťovnami, coby Kraj Vysočina, nevedeme. Naopak už rok se snažíme zachovat a udržet v kraji maximální objem lékařské péče,“ reaguje na slova primáře Bárty hejtman Kraje Vysočina, Jiří Běhounek a odkazuje na takzvané Memorandum o restrukturalizaci a redukci nemocničních lůžek, které uzavřely jednotně všechny zdravotní pojišťovny v ČR.

„Zdravotní pojišťovny na tomto memorandu shodně trvají a jednotně podle něho postupují, neboť ve zdravotnictví finance nejsou. Kolegové lékaři, kteří to nechápou, žijí mimo realitu. Mrzí mě, že se uchylují až k nátlaku a poplašným zprávám,“ říká  Běhounek. Jak zdůrazňuje, zdravotní pojišťovny vypověděly všem zdravotnickým zařízením smlouvy k poslednímu prosinci roku 2012. Od prvního ledna 2013 budou platit smlouvy nové, ale jejich přesnou podobu nezná podle Běhounka Kraj Vysočina ani jednotlivé nemocnice.

Jak informoval Deník mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny, Jiří Rod, kritéria pro uzavírání smluv jsou naprosto jasná. Základním požadavkem je splnění podmínek pro poskytování zdravotní péče, které stanovují právní předpisy, to mimo jiné znamená dostatečné personální zajištění a věcné a technické vybavení.

„Chceme nasmlouvat péči kvalitní, budeme tedy samozřejmě sledovat i ukazatele kvality,“ upřesňuje Rod. V tuto chvíli nelze podle jeho vyjádření prezentovat žádné konkrétní údaje k síti nemocnic po roce 2012. Příprava restrukturalizace a optimalizace lůžkové péče není podle Roda záležitost dvou či tří měsíců. „Jednáme se Svazem zdravotních pojišťoven, s odbornými společnostmi i se zástupci poskytovatelů. Na úrovni krajské samosprávy byla především zahájena jednání o změně rozsahu a objemu zdravotní péče  se zástupci konkrétních nemocnic,“ dodává mluvčí Rod.