„Město proto bude i nadále pokračovat v inzerci této nemovitosti," uvedl havlíčkobrodský místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL) s tím, že třípodlažní budovu stojící poblíž historického Havlíčkova náměstí město nabízí asi tři roky.

Poslední dvě nabídky pocházely od fyzických osob. Druhý ze zájemců nabídl jen sto tisíc korun. „Uvidíme, jak to bude dál. Nějací investoři se zase ozývají," podotkl Jůzl.

Pokud se ale vhodný kupec nenajde, zvažuje radnice jako jednu z dalších možností i přestavbu bývalé školy v klasický dům s pečovatelskou službou. Na takové stavby zřejmě bude možné v nejbližších letech čerpat dotace a ve městě je velká poptávka po službách pro seniory.

Výhodou pro tento záměr by bylo umístění školy u náměstí a zároveň na okraji městského parku. Projekty zaměřené na bydlení ale narážejí i na řadu úskalí: ve více než stoleté školní budově jsou vysoké stropy a široké chodby, k případným stavebním zásahům by se tak museli vyjadřovat i památkáři.

Před třemi lety chtěla radnice za prázdnou školu dostat alespoň odhadní cenu, tedy osm a půl milionu korun. Kvůli nezájmu byla později cena snížena o jeden milion, ale ani to nepomohlo. V poslední době už v inzerci není žádná minimální cena uváděna. Před rokem nicméně zastupitelé odmítli nabídku za pět milionů a jedno sto tisíc korun. Ani tato cena se jim nezdála dost vysoká.

Připomeňme, že první vážný zájemce, tím byla společnost Futurum Regnum, chtěl v bývalé obchodní akademii otevřít školicí středisko, ale na projekt nakonec nedostal potřebnou dotaci.

Jůzl: Školicích středisek už je dost

„Myslím si, že doba školicích středisek, případně nějakých administrativních budov, je už pryč. Teď se objevují hlavně investoři, kteří by chtěli ve škole budovat byty," poznamenal Jůzl.

Jeho slova potvrdila praxe. Nedávno totiž v Havlíčkově Brodě otevřela své školicí středisko společnost Nest HB. V areálu Psychiatrické nemocnice přestavěla objekt, který koupila od Kraje Vysočina.

„Při vzniku školicího střediska jsme využili i dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši čtyř milionů korun," uvedl jednatel společnosti Nest.HB, Libor Neumann.

Středisko disponuje dvěma plně vybavenými učebnami pro dvaašedesát lidí, kancelářskými prostorami, jídelnou, výtahem, sociálním zázemím a samozřejmě také parkovištěm. „Využíváme ho pro školení vlastních lidí, spolupracujeme ale také s dalšími firmami, které podnikají zej-ména ve stavebnictví, ale také v ostatních oborech a potřebují odborně vzdělávat své zaměstnance. V kontaktu jsme ale například i s havlíčkobrodským úřadem práce a psychiatrickou nemocnicí. I tyto instituce pro své rekvalifikační kurzy a semináře potřebují a hledají vhodné prostory," pokračoval Neumann.

Samotným provozem školicího střediska ale celý investiční záměr společnosti Nest.HB nekončí. Pokračovat bude nejen výstavbou ubytovacích kapacit v podkroví, ale také postupným zprovozňováním zdravotních a rehabilitačních prostor ve zbývajících částech objektu.

„Počítáme s tím, že do konce příštího roku budeme mít k dispozici pokoje s dvaceti lůžky a dále 
i klasickou přístrojovou rehabilitaci, vodní masážní vany, parní lázeň a kryokomoru, která prozatím nikde jinde 
v okolí není. Připraveny budou i dvě lékařské ordinace," nastínil Neumann další plány. Díky školicímu a rehabilitačnímu středisku získá práci asi deset lidí.