Již do druhého semestru vstoupila v úterý Univerzita třetího věku, kterou pořádají společně Kraj Vysočina a Vysoká škola polytechnická Jihlava v Domově pro seniory Havlíčkův Brod, v areálu nemocnice. Celý druhý semestr  se zaměřuje, stejně jako ten první, na zdravý životní styl lidí vyššího věku.

Posluchačů přibývá

„Zpočátku jsem měla obavy, zda se podaří vzbudit o tuto univerzitu zájem, když v Havlíčkově Brodě běží již několik let vzdělávací projekt v Krajské knihovně Vysočiny," konstatovala lektorka Jana Vejsadová. Jak se ukazuje, od zahájení prvního kurzu zájem o přednášky  neklesl, spíš naopak. „Jezdíme sem rádi, pokaždé se něco zajímavého dozvíme," pochvalovali si například posluchači z Domova pro seniory Reynkova v Havlíčkově Brodě. „Nesporným pozitivem v tomto případě je, že univerzita je určena hlavně posluchačům, kterým jejich zdravotní stav neumožňuje pravidelně docházet na výuku do centra města," zdůraznila Vejsadová. Pravda je, že pro některé posluchače z okolních domovů pro seniory nebo jiných podobných zařízení  je na hodiny zajištěna doprava.  Celý projekt Univerzity třetího věku  má název  Zdravý životní styl seniorů. Včera byla hlavním tématem diskuse nad zdravou výživou mozku, což se týká nejen seniorů, ale i lidí středního věku.

Ořechy a káva

„Strava je důležitý prvek, který slouží nejen k nasycení těla, ale zajišťuje živiny pro mozek. Důležitý je dostatek tekutin, glukoza, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály," zdůraznila Vejsadová. Na mezinárodní konferenci věnované Alzheimerově chorobě byly předneseny výsledky studie, které ukázaly, že u myší pravidelně krmených vlašskými ořechy se výrazně zlepšila paměť, schopnost učit se a výrazně se zlepšila koordinace pohybů. Cennou službu prokazují mozku sardinky, olivový olej, lesní plody, ale také hořká čokoláda, vaječné žloutky, obilné klíčky, špenát a káva. Kofein je dobrým stimulantem mozku, káva je silným antioxidantem.