„Schůze je věnována 70. výročí založení urologického oddělení v brodské nemocnici. Jeho historie se píše od roku 1947. Od té doby se oddělení stalo známým a vyhledávaným pracovištěm, které sleduje nejnovější trendy v operativě,“ informovala mluvčí brodské nemocnice Petra Černo. Schůze se uskuteční 26. května.

Do roku 1997 se oddělení nacházelo v jedné ze starých budov tehdejší Psychiatrické léčebny. Poté se přestěhovalo do hlavní lůžkové budovy nemocnice. V roce 2004 došlo ke spojení stanice s chirurgickým oddělením. „V současné době disponuje oddělení dvaceti lůžky, na kterých je hospitalizováno asi 900 pacientů ročně a ambulantně lékaři ošetří zhruba 8 700 pacientů. V roce 2016 došlo ke změně na postu primáře, kterým nyní je lékař Tomáš Málek,“ upřesnila mluvčí.

S příchodem nového primáře podle mluvčí Černo urologické oddělení značně rozšířilo nabídku laparoskopických výkonů v brodské nemocnici. Jako jediní na Vysočině lékaři provádí laparoskopicky také radikální prostatektomii. „Laparoskopická operativa je jednoznačně světový standart. Sledujeme trendy v urologické operativě, které směřují ke zvýšení kvality léčebné péče a pacientům přináší množství výhod, neboť jsou méně invazivní," dodal vedoucí lékař oddělení Tomáš Málek.

Námětem setkání urologů v Psychiatrické nemocnici budou rovněž odborné dikuse lékařů na téma urologické operace, inkontinence u žen či karcinom prostaty u mužů.

Uran. Boj o uran v Brzkově trvá už několik let. V minulosti dokonce proti obnově těžby lidé i demonstrovali.
Uran znovu na scéně, u Brzkova bijí na poplach