Podle zastupitele Jana Štefáčka by se měly poplatky sjednotit.

Jenže i v ostatních městech na Havlíčkobrodsku jsou poplatky za psy rozdílné. Chovat zvíře ve městě se prodraží.

„V Přibyslavi již mnoho let jsou poplatky za psy ve městě vyšší, než v místních částech. Vidím v tom logiku, neboť zátěž na veřejná prostranství a i péče o ně se liší v Přibyslavi a na venkově," zdůraznil starosta Martin Kamarád s tím, že ve městě platí majitel za psa 400 korun, v obcích 150 korun.

MOŽNÁ DISKRIMINACE

Letos poprvé zazněl návrh z úst zastupitele Jana Štefáčka, že by bylo vhodné poplatek sjednotit z důvodů možných podvodů. Návrh ale nebyl schválen. „Co je ale zajímavé, že nám v únoru došla z Ministerstva vnitra České republiky žádost o zaslání podkladů a vyjádření ke znění článku řešící výši poplatků naší vyhlášky, jelikož dostalo podnět k jeho prošetření, neb podavatel považuje tento článek za diskriminační," podotkl Kamarád.

Jenže i v ostatních městech na Havlíčkobrodsku jsou roční poplatky za psy odstupňované. Ve Ždírci nad Doubravou kdo má psa v bytě ve městě, platí 525 korun, ale osaměle žijící senior v rodinném domku na venkově zaplatí za psa 40 korun.

„U nás se za psa platí 100 korun za rok, na vesnici 50 korun. Je to proto, že ve městě uklízíme po psech veřejné prostranství, máme koše na psí exkrementy a doplňujeme v nich sáčky. Na vesnicích po psech neuklízíme. Zatím výši poplatků nikdo nenapadl ani nezpochybnil," sdělil starosta Golčova Jeníkova Vlastimil Marušák.

Různě vysoké jsou poplatky za psy v Ledči nad Sázavou. Jak informoval Jan Čepa, vedoucí odboru samosprávy města, stanovení poplatků patří do samostatné působnosti obce, která je ve svém území zavedla. „A to na základě vyhlášky, která musí být nejméně po dobu 15 dnů vyvěšena na úřední desce," vysvětlil vedoucí samosprávy s tím, že sazba poplatku ze psů činí až 1 500 korun za kalendářní rok a jednoho psa. Sazba poplatku ze psa, jehož držitelem je poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmů, anebo poživatel sirotčího důchodu, činí až 200 korun za kalendářní rok.

Odstupňované poplatky má i Chotěboř. Podle vyhlášky, kterou lze najít na webových stránkách města, za psa v bytě ve městě Chotěboř se platí tisíc korun.

Na vesnici v rodinném domku je to už jen 150 korun za rok. V Havlíčkově Brodě platí majitel psa, který zvíře chová v bytě, celkem 1 500 korun za rok. Pokud si pořídí ještě druhého psa, platí za něj už 2 200 korun. V rodinném domku platí majitel za jednoho psa 750 korun. Na venkově se za jednoho psa platí v průměru 200 až 250 korun. Navíc město zavedlo výrazně nižší poplatky pro seniory a invalidy.

„Mě osobně poplatky za psy ve městě nevadí. Já bych si ho nepořídil. Myslím, že pes, hlavně velký pes, nemá v městském bytě co dělat, je to trápení zvířat. Navíc ne každý po psech ve městě uklízí," konstatoval Martin Hlaváč z Havlíčkova Brodu.

Podobně odstupňované poplatky jsou v jiných městech Kraje Vysočina.

V Jihlavě se za psa v bytě platí 1 500 korun, na venkově v rodinném domku 200 korun. Zástupci měst se shodují, že odstupňování poplatků za psy není diskriminace, protože chování psů ve městě je náročnější. Peníze vybrané na poplatcích slouží ve městech například na úklid psích exkrementů, doplňování sáčků pro pejskaře, ale i opravu košů, do kterých se tyto sáčky hází. Podvody při přihlášení zvířat vyloučit nelze. Například když chovatel psa v bytě přihlásí zvíře na adresu rodičů na venkově, ale tyto podvody je možné, hlavně v malých městech časem odhalit, majiteli hrozí finanční postih.