Bruslařský klub (BK), který má v havlíčkobrodské Kotlině na starosti mládežnické hokejové celky HC Rebel, musí do rozpočtu města Havlíčkova Brodu vrátit více než jeden milion a sedm set tisíc korun. Rozhodlo o tom počátkem týdne zastupitelstvo v reakci na výsledky auditu, který prověřoval využití dotací, které klubu v letech 2011 a 2012 poskytlo město Havlíčkův Brod.

„Auditoři zjistili v účetnictví Bruslařského klubu významné nedostatky a nařídili odvod neoprávněně čerpaných prostředků zpět do rozpočtu města. Konkrétně pak 940 255 korun za rok 2011 a 771 963 koruny za rok 2012," uvedl starosta města, Jan Tecl (ODS). Ten dodal, že zastupitelstvo současně přistoupilo na šedesátiměsíční splátkový kalendář, prostřednictvím kterého BK nařízené odvody zaplatí.

„Jsme povinni nakládat s majetkem města podle zákona. Proto musíme trvat na tom, aby BK vrátil neoprávněně využité dotace," konstatovala místostarostka města, Ivana Mojžyšková (ČSSD), v rozpravě, která konečnému verdiktu zastupitelstva předcházela.

Zastupitel Zdeněk Dobrý (KSČM) upozornil především na skutečnost, že v roce 2011 vzniklo nové občanské sdružení, které založily BK a hokejová společnost HC Rebel.

„O tomto kroku jsme nevěděli a neinformoval nás o něm ani zástupce města a předseda dozorčí rady HC Rebel, tehdejší radní Jiří Kopic. Díky tomu jsme se nedozvěděli ani to, že BK v nově ustaveném občanském sdružení delegovalo účetnictví na HC Rebel," naznačil Dobrý možnou příčinu současných finančních problémů BK. Dobrý současně uvedl, že město udělalo v roce 2012 chybu, když prodalo svých 80 procent akcií v hokejové společnosti HC Rebel privátnímu subjektu a zbavilo se tak svého vlivu na chod a dění ve společnosti.

Teplý: Potrestejme viníka

Michal Teplý, místopředseda BK, vyzval zastupitele, a to ještě před jejich konečným hlasováním o nařízených odvodech, aby svým verdiktem netrestali mládež, její rodiče, ani trenéry. „Potrestejme viníka. Potrestejme toho, kdo je pod tím vším podepsán," řekl Teplý a naznačil, že do budoucna bude BK již působit mimo struktury hokejové společnosti HC Rebel.

Výše uvedené odvody ale nejsou jediné, které musí BK do pokladny města vrátit. Již v září letošního roku vyšly najevo nedostatky ve vyúčtování dotace pro rok 2013. Jejich výsledkem je nařízený odvod ve výši necelých sedmi set tisíc korun.

"Věřím, že se BK do budoucna poučí. Již nyní mohu konstatovat, že nařídím další audit, který prověří, jakým způsobem využil BK dotaci města pro rok 2014," uzavřel starosta Tecl.

Havlíčkův Brod vyplácí BK každý rok smluvně danou dotaci ve výši čtyř milionů korun. Vyplatí mu ji i v roce 2015. Také o tom rozhodlo zastupitelstvo.

Vyjádření Davida Kozlíka, předsedy výboru BK

Rozhodnutí zatupitelstva mě nepřekvapilo, čekali jsme takový rozsudek, co mě ale překvapilo, byl návrh místostarosty Čeňka Jůzla, který navrhoval místo 4.000.000 dotace pro rok 2015 pouze jeden milion.

Podle rozhodnutí zastupitelstva máme splatnost 60 měsícu na 1.900.000Kč za roky 2011 a 2012, když připočítám ještě těch 700.000, které musíme vracet za ro 2013, tak mi vychází pro rok 2015 a část roku 2016 70.000 Kč měsíčně, to ale nejsme schopni splácet. V lednu budeme znovu jednat se zatupitelstvem a doufám že i hledat řešení, neboť tragikomické vyjádření zastupile Čáslavského at na sebe vyhlásíme bankrot mi přijde jako uplně poslední nicneřešící řešení a likvidace i mládežnického hokeje v Havlíčkově Brodě.

Rád bych napsal,  že činnost BK ohrožena není, ale musím říct, že je a velmi. Na celém mi nejvíc vadí, že ti odpovědní sedí a mlčí, ale na druhou stranu mám radost z ostatních, kteří by nemuseli a přesto mají snahu pomoct. S velkými problémy dokončíme i tento rok, protože jsme nedostali plánovanou prosincovou splátku dotace na kterou byly navázany platby za listopad a prosinec, ač bylo slíbeno že splátka bude po rozhodnutí zastupitelstva 22.12.uvolněna, tak stále na ni čekáme. Na část nákladů jsme dostali peníze od HC Rebel, ale i tak do dalšího roku si poseneme i dalších cca 250.000 dluh za služby,které ale podle směrnice z dotací na rok 2015 platit nesmíme.