Od pátku 15. ledna budou v podkrovních prostorách k vidění přebaly čajů z celého světa. K tomu nebudou chybět různé doplňky, jako například konvičky nebo hrnečky. Výstava potrvá až do 26. února.

O Čajování v Chotěboři se podělily především zaměstnankyně Městského úřadu Chotěboř, které dodaly přebaly z čajů. Michaela Pavlasová, Renata Vodičková, Jitka Macháčková a Hanka Pavlásková sbírají obaly od čajů již několik let.

Svou troškou do mlýna přispěla i šestnáctiletá Simona Uchytilová. A se sbírkou od společnosti Pickwick se přijde pochlubit například i bývalá starostka Eliška Pavlíková.

Deset tisíc přebalů z celého světa

„Já sbírám přebaly zhruba od roku 2008," prozrazuje hlavní pořadatelka Čajování v Chotěboři Michaela Pavlasová. „Ve své sbírce mám zhruba deset tisíc přebalů z celého světa," doplňuje.

I když na první pohled působí tento koníček velmi minimalisticky a levně, není tomu tak.

„Kvůli jednomu pytlíčku musím koupit celou krabičku. Nejednou se mi stalo, že jsem například z Londýna vezla na padesát krabiček čajů, které mi ve sbírce chyběly. Divím se, že mě na letišti ještě nechytili za pašování zboží," směje se Pavlasová. Pravidelně s sebou také nosí skalpel. Otevřít některé čaje bez toho, aby se nepoškodily a neztratily tak svou hodnotu, je podle pořadatelky celkem umění.

Michaela Pavlasová sama upřednostňuje kvalitní sypané čaje. Ráda však ochutnává i ty klasické z pytlíčků.

„Mými favority jsou značky Four o´clock a Twinings. Občas se však stane, že vzhledem ke své vášni už je nemohu ani vidět," přiznává se smíchem úřednice, jejíž sbírka obsahuje například i přebaly čajů z Japonska, Číny nebo Mexika. V České republice přijde k nějaké novince jen málokdy, proto oceňuje snahu kamarádů – cestovatelů, kteří jí pokaždé něco přivezou.

„Na vernisáži výstavy, která se uskuteční v pátek 15. ledna v šestnáct hodin, se budou moci návštěvníci nejenom pokochat prázdnými přebaly, ale některé z čajů dokonce i ochutnat," zve lidi hlavní pořadatelka Pavlasová.

Erika Nováková