Pohodlně se k ní dostanete autem, ale i vlakem – Posázavským pacifikem. Pokud si však chcete prohlédnout celou oblast důkladně a naplno si vychutnat krásu tohoto malebného údolí, vydejte se pěšky již ze Smrčné, kde vlak také staví.

Zde tedy odstartujeme naše putování a vydáme se po červené turistické značce, zároveň budeme procházet přírodním parkem Melechov, jehož severní hranici tvoří právě Stvořidla.

Tok řeky se zde znatelně zrychluje, klidná hladina se mění v divoký proud. Prudké peřeje jsou dotvářeny velkým množstvím balvanů nejrůznějších velikostí. Ty se nenachází pouze v korytě řeky, ale i po okolních stráních.

O původu kamenů vypráví místní pověst. Kdysi zde prý řeka tekla klidným proudem a okolní krajina byla velmi úrodná. Nebyla zde nouze o bohaté sedláky, ale i o ty, kterým se moc nevedlo, a po bohatství jen toužili. Jeden takový se uchýlil k úmluvě s čertem. Svůj slib však nedodržel, a když si čert přišel pro splátku, ošálil ho. Pekelník neváhal, vydal se do nedalekého lomu, nabral plný pytel kamení a utíkal jej rozházet sedlákovi na pole. Co však čert nechtěl, kameny se mu cestou rozsypaly do řeky i blízkého okolí.

Rodrigova skála

Ale pokračujme v cestě. Krajina je zde opravdu obdivuhodná, voda narážející do kamenů, vytváří líbivý zvuk, který celkový dojem jen prohlubuje. S trochou štěstí, zde můžeme zahlédnout i zástupce některého z druhů vzácných zvířat. Může to být například ledňáček říční, mlok skvrnitý či vydra.

Po cestě narazíme i na Rodrigovu skálu, která je známá z knihy Jaroslava Foglara Devadesátka pokračuje. Poblíž Stvořidel se totiž nachází Sluneční zátoka. Právě sem „Jestřáb" vyjížděl se svým skautským oddílem Pražská dvojka. Tento kraj mu učaroval a Foglar se jím nechal inspirovat v mnoha dílech.

Nedaleko Rodrigovy skály se již nachází kemp Stvořidla. V létě je tu opravdu rušno, já osobně si procházku Stvořidly vychutnávám nejraději na podzim. Teplejší podzimní dny jsou pro takový menší výšlap, jako stvořené. Turistů v tuto dobu nepotkáte mnoho, a tak máte pocit, že tento překrásný kousek přírody patří aspoň na chvíli pouze vám.

Andrea Provazníková