Budova totiž už na první pohled působí dost omšelým dojmem, potřebuje řadu úprav a dosavadní vlastník, kterým byla Česká obec sokolská, na její údržbu v posledních letech nevěnoval prakticky žádné významnější prostředky. V uplynulých týdnech ale vzaly události poměrně rychlý spád a budovu městys od sokolů odkoupil.

Pozemky i hřiště

„Zastupitelstvo na svém jednání nedávno schválilo tento odkup za cenu zhruba dvou a půl milionu korun. A to včetně přilehlých pozemků a fotbalového hřiště. Nyní se vše již řeší převodem na katastru," konstatoval starosta Havlíčkovy Borové, Aleš Uttendorfský.
Aby se poměrně rozlehlý areál nedaleko středu městyse stal konečně celistvým pod jedním vlastníkem, dohodlo se vedení obce také s místní Tělovýchovnou jednotou na odkupu další – novější – budovy, která byla ke staré sokolovně později přistavěna. Za symbolickou jednu korunu.

Už na první pohled je zřejmé, že letitá sokolovna, která je v Havlíčkově Borové jediným větším kulturním stánkem, bude v brzké budoucnosti potřebovat stavební úpravy, aby vůbec mohla dál sloužit veřejnosti. Více než ke sportovním účelům je v současné době využívána spíše k pořádání plesů nebo tanečních zábav. Vyhlášené tu jsou například myslivecké nebo hasičské plesy.

A s jakými úpravami by vedení obce chtělo začít? „Rádi bychom během příštího roku napojili budovu na plánovaný teplovod z místní bioplynové stanice tak, aby se tak vyřešilo nákladné vytápění," vysvětlil starosta Uttendorfský.

Co se dalších rekonstrukce týče, bude prý hodně záležet na případných dotačních možnostech. „Bylo by třeba vyměnit okna, opravit fasádu a sociální zařízení. Je toho opravdu hodně a obec nebude moci uvolnit tolik finančních prostředků, abychom vše opravili bez dotací. Nyní je hlavně třeba zajistit další chod a fungování sokolovny," zakončil borovský starosta.