V hlasovací soutěži Živé studánky spolu soupeřili fanoušci studánek v sedmi krajích České republiky. Na Vysočině se obnovy mohly dočkat hned dvě studánky z Havlíčkobrodska. Studánka U Vodárny, která se nachází na okraji Chotěboře a studánka Nad Korytem, ležící asi 20 metrů nad hladinou řeky Doubravy v místní přírodní rezervaci. Obě se ale umístily těsně pod vrcholem. Na první místo hlasující vybrali žďárskou studánku Pod Pastouškou s celkovým počtem 155 hlasů.

„Tímto projektem jsme chtěli přitáhnout pozornost veřejnosti ke studánkám a přírodě obecně. Na průběhu hlasování bylo vidět, že lidem skutečně záleží na tom, co se s přírodou a studánkami děje. Navíc se díky této aktivitě na mnoha místech stmelily místní komunity, a to nás také moc těší,“ poznamenal Michal Vávřil, marketingový manažer značky Toma.

Společnost Toma nechá všechny vybrané studánky na své náklady opravit. Na případné obnově se s vlastníky všech nominovaných studánek dohodl již předem. Hlasování o nejpotřebnější studánky ve vybraných krajích se poprvé konalo v loňském roce.

Obce oslavovaly svátek svaté Markéty.
OBRAZEM: Svátek svaté Markéty si lidé připomínali různě