Patří k nim i mladičký plachtař Michal Maleček. Jeho snem je stát se jednou profesionálním pilotem.

„Jsem zatím ještě student. Do Havlíčkova Brodu jezdím trénovat o víkendech. Jsem až z Prahy z Letňan, ale tam nemáme žádný aeroklub. Ani mít nemůžeme. V tamním vzdušném prostoru není dost místa pro amatéry. Ten patří letadlům, která startují z letiště Ruzyně a Kbely," vysvětlil mladý plachtař, proč se Havlíčkův Brod stal cílem mnoha nadšených pilotů z Prahy, kteří sem neváhají jezdit přes půl republiky. V Havlíčkově Brodě na letišti mají pražští piloti vlastní hangár a svoje stroje. „K létání mě přivedla touha vidět svět z výšky. Když jsem letěl poprvé letadlem jako pasažér, bylo to úžasné, prostě super. Létání mi nevadilo, cítil jsem se skvěle, člověka ten pocit doslova vtáhne. Rozhodl jsem se, že se to naučím," prozradil mladík, proč si vybral zrovna tento náročný sport. A létání, byť zatím jenom bezmotorové, je skutečně náročný koníček, nejen na čas, ale i na peníze.

Zájemce musí především absolvovat lékařské vyšetření. Do oblak podle Michala nemůže nikdo, kdo má nějaké zdravotní problémy například potíže se srdcem nebo dechem. Pak následuje teoretická příprava. „ Jedná se zhruba o měsíční kurz. Já jsem teoretickou přípravu absolvoval v Letňanech, kde jsem také psal testy. Kurzem můžete projít, i když vám není osmnáct, ale musíte mít souhlas rodičů," vysvětlil Michal. Za teoretický kurz zaplatí zájemce kolem sedmi tisíc korun. Pak následuje praktický výcvik.

„Napoprvé vás samozřejmě nikdo neposadí do letadla samotného. Létá se s instruktorem, za každý let se platí zvlášť," upřesnil Michal. Jakožto naprostý nováček má zatím odlétáno asi pět hodin, ale do budoucna má velké cíle. „Nechci zůstat jenom u plachtění. Chtěl bych být profesionálem, nejlépe obchodním pilotem. Na to musíte mít nejenom první zdravotní třídu, to znamená, že musíte být v naprosté kondici, ale hlavně výcvik je velice drahý. Přijde na více než milion a půl a samozřejmě musíte umět výborně anglicky," podotkl možná budoucí profesionální pilot.