Hlavní pozornost je určena okolí silnic na Vysočině a veřejným prostranstvím v obcích a městech. V loňském roce se do akce zapojilo 17 tisíc účastníků a bylo sebráno 84 tun odpadků.

„Akce probíhá v celém kraji a tradičně se do ní zapojují obce, neziskové organizace, školy ale i jednotlivci. V loňském roce se přidalo i více menších obcí, které zajišťují úklid u silnic ve svém katastru,“ říká Martin Hyský, radní pro oblast regionálního rozvoje.

„Zájemci se mohou přihlásit do 15. 3. 2012 prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Kraje Vysočina – www.kr-vysocina.cz/cistavysocina. Úklid probíhá v termínu 13. 4. 2011 - 20. 4. 2011. Zájemce vyplní krátký dotazník, díky kterému budeme schopni zajistit dobrou organizaci celé akce.

Registrovaní účastníci obdrží zdarma pytle na odpadky,žluté na plasty a modré na ostatní komunální odpad,“ upřesňuje Hyský
Odpadky se třídí a nechávají se v zavázaných pytlích vedle komunikací. Svoz sebraného odpadu u silnic II. a III. třídy mimo obec zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina; u silnic I. třídy pouze po domluvě s organizátory akce.

V případě úklidu přímo v obcích a městech budou poskytnuty pouze pytle a účastníci si musí zajistit odvoz odpadků s firmou, která v místě provádí svoz odpadu.    

Projekt „Čistá Vysočina“ podpoří také autobusoví dopravci v Kraji Vysočina, kteří zajišťují místní spoje. Účastníci budou moci, po předložení  průkazu, využít bezplatné dopravy na místo sběru odpadků či zpět, a to v rámci běžné linkové autobusové dopravy, ovšem je nutné dodržet nástupy a výstupy účastníků pouze na autobusových zastávkách.