Pocházím z Hradce Králové, který patří mezi největší města v České republice. Vždy jsem měl velmi rád kulturu a aktivní životní styl, kterým je mé rodné město velmi známé. Po nějakém čase, co jsem se v Havlíčkově Brodě rozkoukal, mně bylo jasné, že kulturní život plný filmových, divadelních, festivalových nebo muzikálových představení nemohu od Brodu očekávat. Vždy když navštívím místní kino Ostrov, sedím skoro sám v poloprázdném sále. Jednou se mi dokonce stalo, že se představení málem neuskutečnilo, protože nikdo nepřišel. Nakonec minimální počet pro promítání sice dorazil, ale i tak mně z toho bylo smutno. Kde všichni jsou? Proč v Brodě neexistuje kvalitní divadlo? Z jakého důvodu se nehraje více muzikálů?

Když se podívám na nedalekou Třebíč, kde jsem též rok pobýval, je situace zcela opačná. Je pravda, že Třebíč je co do počtu obyvatel větší než Brod, ale i tak tam kulturní život funguje na plné obrátky. Bohužel se pak stává, že za kvalitním kinem či divadlem musím dojíždět do Jihlavy, a to nepopírám, že bych raději zůstal v domácím prostředí a podpořil místní scénu.

Pokud odhlédnu od divadel či kin směrem ke kavárenskému životu, je to skoro na chlup podobné. V Havlíčkově Brodě neexistuje žádná čajovna a s výběrem kaváren je to též na pováženou. Jsou zde sice asi dvě nebo tři kavárny, které velmi rád navštěvuji, ale i přesto mi chybí kvalitní podniky, které budou něčím výjimečné a budou se například specializovat na kvalitní kávu. Na druhou stranu je to tady samá hospoda. Přesně sedmdesát pět hospodských a restauračních zařízení. Není to na dvacetitisícové město trochu přehnané? O nějakém nočním životu ani nemluvím. Pokud se chci vyhnout zakouřeným hospodám, hernám nebo pajzlům, mám na výběr jen jeden podnik, který mohu v Brodě navštívit. Není to škoda?

O to více mě potěšila nová studie rekreační zóny, kterou si nechalo zpracovat městské zastupitelstvo. Pokud v budoucnu vznikne u řeky Sázavy náplavka podobná té v Praze nebo Hradci Králové, bude to obrovský posun. Sázava je ideální místo, kde se může soustředit kulturní život.

filip.broz@denik.cz