„Vítěz je podle svých slov aktivním čtenářem a k četbě vede i své dcery, Lenku a Elišku. Společně si chodí půjčovat nejen knihy, ale i společenské hry," prozradila na vítěze radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.
Do krajského finále soutěže, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků, postoupilo šest tatínků, ze kterých byl vylosovaný právě Charamza. Ten se aktivně zapojuje také do dění v knihovně. „Jak jsme viděli při akci Tati, pojď mi číst, má tatínek i dramatický talent," prozradila při vyhlášení pracovnice havlíčkobrodské knihovny Hana Lacinová. Charamza společně se svými studenty ze Střední průmyslové školy stavební v Havlíčkově Brodě se také podílel na rekonstrukci dvou oddělení Krajské knihovny Vysočiny.

Letošní vítěz musel být nejen aktivním čtenářem navštěvující místní knihovny, ale zároveň se i musel aktivně zapojovat do aktivit knihovny a mít dítě mladší patnácti let, které také vede ke čtení a čtenářství. „Všem tatínkům – čtenářům patří velký dík za to, že vedou své děti ke čtení a jsou pro ně tak dobrým vzorem," vyzdvihla účastníky soutěže ředitelka Krajské knihovny Vysočiny Jitka Hladíková.

Josef Charamza si odnesl ceny od Kraje Vysočina i Krajské knihovny Vysočiny a také dárkový poukaz na výuku rychlého čtení pro sebe i pro své děti od www.rozectise.cz. V dubnu ho čeká celostátní kolo soutěže, které se uskuteční v Praze v rámci udělování prestižních cen Magnesia Litera.

Záštitu nad soutěží převzala krajská radní Marie Kružíková, která má ke knihám velmi vřelý vztah. „Já i manžel si život bez knih nedokážeme představit. Náš byt trochu připomíná knihovnu," řekla Kružíková. Ta dodala, že v dětském pokoji mají knihy pro děti a v obýváku beletrii a v pracovně odbornou literaturu. „Pomalu již se tam nemůžeme vejít, sklad knih proto máme i v garáži a ve stodole," uzavřela Kružíková.