Deset medailí obdrželi lidé, kteří spojili své pracovní, osobní i společenské úspěchy s Vysočinou.

Mezi oceněnými byli také čtyři obyvatelé z Havlíčkobrodska. Kamennou medaili získala devětadevadesátiletá Irma Němečková, praktická lékařka ze Světlé nad Sázavou. Skleněnou medaili získal pilot a letecký instruktor, Pavel Loužecký. Dřevěné medaile získali dva rodáci z Havlíčkobrodska – herečka Marika Šoposká a vývojář a technolog Marek Průša.

Lékařka Irma Němečková je bezesporu fenomenální osobnost. Svou praxi provozuje nepřetržitě více než sedmdesát let ve Světlé nad Sázavou. Jako praktická lékařka téměř pěti generací pacientů si musela zpočátku ve své ordinaci poradit s mnoha úkony, od trhání zubů po porody i drobné chirurgické zákroky.

Životní optimistka

V době, kdy neexistovala žádná lékařská služba první pomoci a lékaři neměli k dispozici laboranty, musela si často Irma Němečková v terénu poradit i se skutečně náročnými výkony a spolehnout se jen na svoje znalosti a intuici bez specializovaných přístrojů. Kromě celoživotní péče o pacienty organizovala také osvětové akce a přednášky po celém území okresu Havlíčkův Brod a spolupracovala s organizacemi Českého červeného kříže. Sama se považuje za nezdolnou životní optimistku.

K jejím zálibám patří hudba, ráda čte, hovoří německy a francouzsky. Ještě ve svých dvaadevadesáti letech řídila auto. „Medicínu musí člověk milovat, mít rád lidi a mít o ně zájem. Skutečně jsem životní optimista. Nikdy jsem se příliš nezabývala sebou a svými problémy. Neměla jsem na to čas. Ve formě mě drží pravidelné cvičení," prozradila nám lékařka, s níž jsme měli možnost setkat se osobně a která na svůj úctyhodný věk rozhodně nevypadá.

Pilot a instruktor z Havlíčkova Brodu, Pavel Loužecký, se bezmotorovému létání věnuje už tři desítky let. Za tu dobu stačil vychovat několik generací mladých pilotů, kteří nejen v kokpitu kluzáku získali nový pohled na svět.

Jako dlouholetý člen reprezentačního týmu České republiky v plachtění motivuje nejenom sportovce v mateřském aeroklubu Přibyslav.

Dvaadvacetiletá herečka Marika Šoposká, absolventka pražské konzervatoře, je veřejnosti známá především jako představitelka princezen z televizních pohádek. Před dvěma lety dostala ocenění jako herecký objev za hlavní roli ve filmu Rytmus v patách. V současné době natáčí v seriálu České televize, Cirkus Bukowski. Jak řekla během slavnostního večera, ocenění Kraje Vysočina je pro ni srdeční záležitost. „Jsem velmi ráda, že Kraj Vysočina tuto cenu uděluje, že dává mladým lidem najevo, že sleduje a váží si toho, co dělají a dokáže to ocenit," řekla Šoposká.

Další dřevěnou medaili ve čtvrtek z rukou hejtmana převzal 22letý vývojář a technolog, rodák z Havlíčkova Brodu, Josef Průša. Je známý zejména jako propagátor výstavby trojrozměrných tiskáren, které mají ambici přiblížit technologii 3D tisku k běžnému používání co nejširšímu okruhu lidí. Tyto tiskárny existují už desetiletí, Josef Průša ale výrazně vylepšil a zjednodušil technologii a pod licencí open source nabízí každému, aby si ji zdarma postavil doma. Z jeho modelu nazvaného RepRap se stal celosvětový hit, profesionální 3D tiskárny jsou totiž pro většinu lidí finančně nedostupné.  3D tiskárna modeluje z materiálu různé předměty, vrstvu po vrstvě. V současnosti Josef Průša učí na Univerzitě Karlově a Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.