Pro zájemce byl přichystán program plný přednášek a doprovodných akcí. Vše začalo na Staré radnici v Havlíčkově Brodě.

V průběhu dne si zájemci mohli vyslechnout celou řadu přednášek věnujících se všem okruhům komplikací cukrovky a využít například bezplatného měření krevního tlaku, hladiny krevního cukru, BMI, ochutnat bylinné čaje nebo si nechat předvést pomůcky pro slabozraké a nevidomé. Součástí akce také byla lékařská poradna, kde se zájemci mohli poradit s odborným lékařem-diabetologem o svých problémech a získat doporučení, jak dál postupovat při jejich řešení.

„Já se o Diabetickém dnu dozvěděla z novin. Jsem už ve věku, kdy si musím dávat na zdraví pozor, dobře vím, že hladinu cukru mám takříkajíc na hraně," svěřila se paní Anna z klubu důchodců z Chotěboře.

„Já se chci nechat vyšetřit proto, že chci znát svůj zdravotní stav, abych se případně mohl včas léčit. Mám vnučku, kterou jsem vychovával a chci s ní být ještě hodně dlouho," prozradil František Šilhán z Havlíčkova Brodu. Vážení, měření tuku a vody v těle bylo pro některé pacienty překvapením. „Tolik tuku mám, a tak málo vody? Já piji dost," divila se například paní Jaroslava. „Počet pacientů nemocných cukrovkou roste, a to i na Havlíčkobrodsku," konstatovala lékařka, diabetoložka Eva Pěkná, kterou potěšilo, že veřejnost neztratila o Den diabetu zájem a že se mezi příchozími objevili i mladší lidé, nejen senioři vyššího věku. Rovněž ji potěšila i vstřícnost havlíčkobrodských lékáren, které pozvánku na diabetický den prezentovali pacientům. V péči lékařů havlíčkobrodské nemocnice je v současné době 2500 pacientů nemocných cukrovkou, onemocnět cukrovkou má „šanci" deset pacientů ze sta. Podle odborníků roste počet diabetiků nejen mezi dospělými, ale i mezi kojenci, kteří se už od peřinky neobejdou bez inzulínových pump.

Komu se zdají počty pacientů nemocných cukrovkou nízké, měl by si podle lékařů uvědomit, že cukrovka  přináší další zdravotní potíže. Hrozí oslepnutí, amputace končetin. Podle lékařů na tom má vinu dědičnost, nemocnost rodičů, stoupající věk žen prvorodiček, stres, znečištěné životní prostředí. Onemocnět cukrovkou znamená podle lékařky Sylvie Špitálníkové radikální změnu životního stylu i stravování. Zmírnit potíže mohou i různé bylinkové čaje, ale tady lékařka Špitálníková radí opatrnost.

Čísla, která varují

Až 55 milionů dospělé populace Evropy má cukrovku, počty stále stoupají. Miliony lidí umírají na cukrovku v nejproduktivnějším věku. ,,Prevence cukrovky zůstává dramaticky podfinancovanou a hluboko podceněnou oblastí. Přetrvávající ekonomická krize ještě více prohlubuje tyto problémy," řekl  João Nabais, prezident Evropského regionu Mezinárodní diabetické federace. 

Zdroj: International Diabetes Federation