Potvrdila to již hojná účast na nedávné vernisáži obrazů malířky Martiny Krupičkové.

Vedle nejvyšších představitelů města se slavnostního zahájení výstavy zúčastnila též zástupkyně Galerie Středočeského kraje Petra Bartušková, která ve své úvodní řeči vyzvedla úspěchy mladé výtvarnice z Prahy, která se však narodila ve Světlé nad Sázavou a kde žila do ukončení základní školy.

„Obrazy Martiny Krupičkové jsou obdivovány nejen u nás, ale i v zahraničí. Vedle soukromých sbírek a našich galerií je vlastní výstavní síně ve Velké Británii, USA, Francii, Švédsku a Belgii. Prvním jejím velkým zahraničním úspěchem bylo, když byl v roce 2008 její obraz Posázavský pacifik vybrán a vystaven na Letní výstavě Královské akademie v Londýně," uvedla Bartušková.

Ve světelské galerii vystavuje Martina Krupičková tři desítky svých děl, zachycujících především přírodu a architekturu. Autorka vysvětlila, v čem spočívá její nevšední výtvarná technika.

Učarovala jí olejomalba, charakteristická výraznými barvami, prováděná na plátno na černý podklad silnými tahy špachtlí, štětec používá jen zřídka. Přiznala také, že čtyři obrazy, které měly být též na této výstavě, chybí. Tři byly totiž v červnu prodány v prestižní pražské aukční síni Vltavín a jeden putoval do Ameriky.

Martina Krupičková vystudovala Střední průmyslovou školu textilní v Brně, po ukončení školy pobyla několik měsíců ve Velké Británii a také ve Spojených státech amerických, za sebou má úspěšné výstavy doma i v zahraničí. Výstava ve Světlé nad Sázavou potrvá do 23. srpna letošního roku.

Jiří Víšek