Cílem tohoto svátku je šířit základní informace o světě osob se sluchovým postižením mezi širokou veřejností, upozornit na svět ticha, na problémy a komunikační bariéry osob se sluchovým postižením a na způsoby, jak je překonat.

V rámci Mezinárodního dne neslyšících se po celé ČR konají nejrůznější přednášky s tematikou sluchového postižení, divadelní představení a koncerty tlumočené do znakového jazyka, a také dny otevřených dveří v organizacích pomáhajících neslyšícím.

„Každoročně se připojujeme k této akci, neboť se snažíme být bezbariérovou nemocnicí a být našim pacientům blíž. Mezinárodní den neslyšících připomíná, že v naší republice žije zhruba půl milionu osob se sluchovým postižením. Znakovým jazykem se dorozumívá jen malá část z nich, možná dvě až tři procenta, především jde o neslyšící od narození. Ohluchlí a nedoslýchaví lidé byli dříve odkázáni převážně na odezírání, které je náročné a velmi nespolehlivé. V posledních letech je pro ně dostupná sociální služba, simultánní přepis mluvené řeči," sdělila zdravotně-sociální pracovnice brodské nemocnice Kamila Mrtková.

V rámci akce bude nemocnice 23. září informovat pacienty o veškerých možnostech vyšetření sluchu v rámci jejích ORL ambulancí, představí služby tlumočení do znakové řeči a systém komunikace s neslyšícími a sluchově postiženými v k dispozici budou také nejnovější publikace.

Po celou dobu akce bude přítomný tlumočník do znakového jazyka – tlumočník ze Svazu neslyšících a nedoslýchavých v ČR, KO Vysočina, který se na pořádání akce podílí.

Více info u sociální pracovnice nemocnice Mgr. Kamily Mrtkové na tel. čísle 569 472 275.