To je jenom zlomek akcí, kterými si lidé tento týden připomínají Den Země. Ten připadá na 22. duben. Ekologický svátek už včera oslavili také na Masarykově náměstí v Jihlavě, i když kvůli počasí musel být program zredukován.

„Doprovodný program musel být kvůli špatnému počasí zrušen. Kola pro Afriku jsme přesunuli na radnici,“ upozornil na změny v programu mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Návštěvníci proto byli ochuzeni o vystoupení hudební skupiny Raraši ze Základní školy speciální a praktické v Jihlavě, o vystoupení žáků Základní umělecké školy Jihlava či vystoupení klientů jihlavské Charity.

Řada akcí je však naplánována na tento víkend. V sobotu se konají protesty proti stavbě úložiště jaderného odpadu u Hodova na severu Třebíčska. Jde o lokalitu Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska. „Hvězdicový pochod bude organizován z Budišova, Hodova, Náramče, Rudíkova a Oslavičky mezi jednou a druhou hodinou odpoledne. Připraveny budou i cyklotrasy. Cílem bude pohostinství v Hodově, kde lidé zhlédnou dokument Cesta na nejbezpečnější místo Země,“ uvedl Oldřich Svoboda z organizace Zdravý domov Vysočina.

Zařízení na uložení vyhaslého paliva nechtějí ani lidé z lokality Hrádek na vrchu Čeřínek na Jihlavsku. Lidé budou moci projít interaktivní procházku s názvem Čím je vzácný Čeřínek, kterou provede Ekoinfocentrum Jihlava a spolek KUŠ. „Start je v půl druhé v Hojkově, kam se také účastníci procházky vrátí. Ve tři hodiny odpoledne je v obci naplánován koncert dětí kapely Tutti ze Základní umělecké školy Jihlava,“ uvedla Milada Duchanová, starostka Hojkova. Ve čtyři odpoledne se na návsi v Hojkově budou sázet stromy a připraveny jsou soutěže a opékání buřtů. Na základně spolku KUŠ v Rohozné budou zájemci vytvářet přírodní zahrady. Akce jsou propojené s každoročním úklidem přírody v celé oblasti.

Ilustrační foto.
Za nezalesnění holin padla pokuta 215 tisíc korun

V Třešti bude od osmi do dvanácti hodin dopoledne otevřena čistička v Krištůfkových sadech a vodárnav Březíčku. „Zveme občany, aby se přišli seznámit s procesy, kterými musí projít voda, než se dostane do vodovodního kohoutku. Dále se lidé seznámí s technologiemi, které si musí poradit s čištěním odpadních vod,“ uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk. Po celé sobotní dopoledne budou k vidění nejen venkovní areály, ale také vnitřní zázemí obou objektů a jejich technologické části.

Nejčastější aktivitou u příležitosti Dne Země jsou nejrůznější výšlapy do přírody. Například organizátoři v Novém Městě na Moravě na Žďársku připravili pochody ve Žďárských vrších. Trasy měří od pěti do sta kilometrů. Výše startovného jsou dvě koruny na kilometr, za nejkratší trasu zaplatí chodci 30 korun za osobu. Start a cíl je u Horáckého muzea.

Den Země slaví lidé po celém světě, stal se největším svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. Od roku 1990 je 22. duben Mezinárodním dnem Země.

Kozlovští hasiči jsou také úspěšní v hasičském sportu.
Hasiči z Kozlova mají už nový dopravní automobil