To si mohli vyzkoušet školáci ze Ždírce nad Doubravou v rámci vzdělávacího programu Do lesa s lesníkem.

Do lesů v revíru Hlinsko se vydalo celkem 54 žáků ze čtvrtých a pátých ročníků ždírecké základní školy. „Na takové akci jsme vůbec poprvé. Byli jsme s ní sice teoreticky seznámeni předem, ale netušíme, co všechno nás čeká. Napjatí jsme i my dospělí," svěřila se učitelka Soňa Voralová.

Školáci strávili v lese více než čtyři hodiny. Na šesti stanovištích se seznamovali s dovednostmi, které by měl umět každý správný lesník. Aneta Samsiová a Hana Šafránková ze čtvrtého ročníku například měřily obvod vzrostlého smrku speciálním pásmem i takzvanou kosou, nakonec určovaly jeho výšku pomocí papírového trojúhelníku.„Něco takového jsme si vyzkoušely vůbec poprvé. S rodiči chodíme do lesa maximálně na houby," prozradily školačky a zdůraznily, jak se těší, až si na jednom stanovišti zasadí vlastní smrček. Jejich kamarádi mezitím vyráběli ptačí budky, poznávali zvířecí trofeje, nebo sledovali, jak se v lese přibližuje dřevo pomocí koňské síly.

Netradiční pohled na les

Patronem projektu a organizátorem ojedinělé akce byla Nadace dřevo pro život ve spolupráci se ždíreckou pilou Stora Enso, Lesy ČR, Ministerstvem zemědělství a městským úřadem ve Ždírci. „Cílem celého programu je netradiční formou ukázat dětem les a život v něm. Ovšem les vyloženě hospodářský, aby věděly, jak důležitou roli hraje dřevo ve společnosti a jak těžba dřeva v praxi vypadá. Od zasazení stromku, po těžbu kmene starého 80 let. S tím souvisí úzce i myslivost, která není jen lovem zvěře, ale i starostí o les a vše, co v něm žije," vysvětlil jednatel společnosti Stora Enso Ždírec nad Doubravou, František Vomočil.Veškeré informace školákům v lese předávali takzvaní lesní pedagogové. Podle Václava Stránského z Ministerstva zemědělství, úseku lesního hospodářství a Stanislava Poláka z Nadace dřevo pro život funkce lesního pedagoga není zaměstnání.

Je to forma vzdělávání, kterou mohou absolvovat lesníci ochotní pracovat s dětmi, aby jim mohli představit lesnictví v praxi a ukázat les v souvislostech hospodářských a sociálních. „V současné době je v ČR 200 lesních pedagogů," upřesnil Stránský. Vzdělávací program pro školáky Do lesa s lesníkem se na Ždírecku uskutečnil letos  poprvé. Příště chtějí  pořadatelé  pozvat i školáky z Krucemburku. Podle Stanislava Poláka z Nadace dřevo pro život splňuje program nadace  i náplň takzvané enviromentální výchovy. To, co se školáci při návštěvě lesa dozvědí, mohou uplatnit i v běžné školní výuce.

Vlastní práce, nejlepší prevence vandalismu

„Nehledě na to, že dostanou velkou možnost  vyzkoušet si vlastní šikovnost a vyrobit  něco vlastníma rukama, ať už se jedná o ptačí budku nebo sadbu lesních stromků. To je dle mého názoru i dost podstatná prevence vandalismu, protože ten, který ví, jak je složité vlastníma rukama opracovat byť obyčejný kousek dřeva, rozmyslí si, doufejme, aby ničil práci jiných," konstatoval Polák.