Jak situaci vyřešit, když základní kapacita místní školky je dvacet pět dětí, ale po prázdninách jich budou chtít rodiče umístit o třetinu více?


V úvahu připadaly dvě varianty. Tou první bylo upravit pro potřeby mateřské školy hasičskou klubovnu, která sídlí ve školní budově, ale má zvláštní vchod. Toto řešení by bylo obnášelo jisté stavební úpravy.


Dobrovolní hasiči měli ve škole, která se snaží plnit kromě funkce vzdělávacího zařízení i úlohu společenského centra, slíbenou jinou místnost.


„Jenže tuto možnost nepovolila hygiena, v prostorách jsou příliš nízké stropy,“ vysvětlila ředitelka lučické základky a mateřinky Hana Březinová. „Proto jsme vybrali prostory sloužící základní škole. Nejvíc vyhovuje družina, je prostorná a situovaná v přízemí. Školní třídy sídlí v prvním podlaží, školáci se s dětmi ve školce nebudou rušit,“ dodala ředitelka.


Školka na rok zabere družinu


Školka nyní bude moci pojmout o devět dětí více, což by mělo Lučici stačit.


„Už jsme uvažovali, že mladšího syna přihlásíme do Malčína, ale takhle bude moci být se starším bratrem,“ řekl Pavel Klepetko.


Možnost hrát si ve školní družině bude školákům asi trochu chybět, ale mohou se utěšovat, že změna je pouze dočasná. Další rok počet místních dětí v předškolním věku zase klesne. „Je dobré, že kapacitní potřeby školky a školy vidíme na pět šest let dopředu,“ ocenil Jaroslav Jelen, starosta obce, v níž zrovna v rychlém sledu za sebou přibyly tři děti.


V rozšířené školce vzniklo dočasně pracovní místo pro jednu učitelku navíc. Ze šesti kandidátek byla vybrána pedagožka z Malčína, která si k původní odbornosti učitelky ve školce dodělala i učitelství na první stupeň školy základní. Ředitelka Březinová věří, že díky tomu děti dobře připraví na začátek povinné školní docházky.