Květa Cempírková se keramice věnuje již skoro deset let, pracovat s hlínou učí jak děti, tak i dospělé. V AZ Centru k tomu jsou  všechny podmínky.  „Vlastníme kvalitní keramickou  pec, válcovací stolici, hlínu nakupujeme už připravenou v kusech, k dispozici máme různobarevné glazury," pochlubila se Cempírková.

S hlínou si nehrají jenom školáci

V té souvislosti je třeba připomenout, že současné  AZ Centrum, středisko volného času, dříve sídlilo v prostorách secesní vily nedaleko obchodního domu Alej. „Přestěhováním do objektu bývalé základní školy Rubešova jsme rozhodně získali. Především mnohem větší a světlejší prostory. Vila byla tmavá, bylo tam málo místa, v suterénu se držela plíseň ," zdůraznila Cempírková. Současné možnosti keramické dílny si včera vyzkoušelo téměř dvacet dětí , některé si přivedly s sebou i maminky. Hlavním tématem byly Velikonoce a  velikonoční výzdoba. „To bude králíček," prozradila  Karolína, která už chodí do páté třídy.  S keramikou zatím moc velké zkušenosti nemá, ale  prý to v budoucnu určitě vyzkouší. „Já zkouším taky králíčka, mně ale nejde udělat ouško," posteskla si její kamarádka Jana. Podle obou malých slečen jsou jarní prázdniny v AZ Centru mnohem lepší než doma u televize nebo u počítače.

Jak upřesnila Květa Cempírková, na keramické kurzy do AZ Centra nechodí jenom děti. „Máme i kurzy pro dospělé, výrobky jsou samozřejmě už na trochu jiné úrovni," konstatovala Cempírková s tím, že ona sama si každou práci s hlínou nejdřív vyzkouší. AZCentrum má rovněž odborný certifikát, takže může vyučovat budoucí kantory, kteří chtějí  ve školách vést keramické kroužky.

„Mám štěstí, že pro mě je práce koníčkem. Když mám špatnou náladu, stačí mi zajít do dílny a  svět je hned růžovější," usmála se zkušená keramička. AZ centrum je středisko volnočasových aktivit nejrůznějšího spektra.

„Snažíme se vyplnit nejen volný čas dětí, ale pořádáme akce  i pro rodiče  a  další zájemce. Zaměřujeme se na sport,  výtvarnou výchovu, keramiku, hru na kytaru a flétnu a na výpočetní techniku," upřesnila Cempírková. Velmi populární jsou i mažoretky a taneční skupina Tendenc.

V rámci dalších  aktivit nabízí AZ Centrum i odpočinkové pobyty.  Dále  vzdělávací aktivity pro dospělé,  pro předškoláky a nižší ročníky základních škol. Každoročně pořádá AZ Centrum kurzy instruktorů lyžování, které mají akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na 12. dubna chystá navíc AZ Centrum  jednu zajímavou akci, a sice takzvaný kreativní jarmark. Zájemci různého věku si mohou  v AZ Centru vytvořit   jakýkoliv výrobek  a pak se ho ostatním za symbolickou cenu pokusit prodat.