VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děti už nevědí, jak chutná chleba se sádlem

Libice nad Doubravou – Lokše, zelňáky, cmunda, pagáčky, boží milosti. Tradiční kuchyni našich předků představila na Svatomartinském jarmarku v Libici kuchařka Marie Riedlová.

15.11.2014
SDÍLEJ:

Recepty našich babiček se z moderní kuchyně skoro vytratily. Foto: Deník/Štěpánka Saadouni

Paní Maruška (tak si říká) pochází z Vimperka, staročeské speciality se naučila dělat od své maminky a babičky. „Pagáčky jsou původně z Maďarska, takzvané lokše mě naučila maminka. Doma jsme je dělali dost často, a já se to snažím naučit i svoje děti," prozradila zručná kuchařka. S výrobou staročeských specialit začala zhruba před dvaceti lety. „Dnešní děti už ani nevědí, jak chutná chleba se sádlem a s cibulí, protože jsou odchované na polotovarech ze supermarketu. Jejich maminky často nemají na vaření čas, nebo staročeské recepty už ani použít neumějí," povzdechla si paní Maruška s tím, že staročeská kuchyně je, co do financí, hodně levná a využívá přírodní suroviny.

Neobsahuje žádná umělá barviva ani dochucovadla. Hlavní složkou jsou většinou brambory, mouka a kvásek. Staročeská kuchyně je tedy mnohem zdravější než přepálené hranolky nebo hamburger a párek v rohlíku.

„Například lokše jsou placky z brambor uvařených den předem. Pečou se přímo na železných plátech na plotně. Tam, kde kamna nemají, se dají péct na pánvi, zcela bez omastku. Je to jídlo netučné, které zasytí, pro lepší chuť se mohou lokše namazat povidly," popsala paní Maruška způsob výroby jedné ze svých specialit. Do bochánků zvaných pagáčky, se zase přidávají škvarky. Paní Maruška si na pečení domácích staročeských specialit založila živnost. S pečením jí pomáhají další tři zručné kuchařky.

Začínají už od rána, denně napečou dokonce až 350 placek, k tomu ještě buchty, lívance a zelňáky. Napéct pořádnou zásobu staročeských dobrot jim trvá zhruba týden. Paní Maruška pak většinou o víkendech se svou domácí kuchyní objíždí různé jarmarky a staročeské poutě. Na jejích specialitách si budou moci pochutnat například návštěvníci trhu řemesel, který se koná v pondělí 17. listopadu v Havlíčkově Brodě.

Autor: Štěpánka Saadouni

15.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vzala stopařku a přišla o pěněženku

Michaela Horáková začala budovat své sny, oprostila se od stereotypní společnosti a založila vlastní architektonické studio. K tomu přišla tento rok s vlastní módní značkou Mishe.
25

Tvrdohlavě kráčím proti proudu

Dobrohostov opět naservíroval porci dobré muziky

Dobrohostov - Magické prostředí letního parketu v Dobrohostově opět přivítalo festival Stock Dobrohostov. Největší přehlídka regionálních kapel z Vysočiny přinesla nadupaný program a dobrou atmosféru. Tahouny letošního ročníku byly kapely Krausberry, Morava nebo Šohajka.

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

OBRAZEM: Krucemburk láká na výstavu květin

Krucemburk - Po dvou letech opět rozkvetly reprezentační prostory Úřadu městyse Krucemburk. Spolek zahrádkářů zde po celý víkend 19. a 20. srpna pořádá tradiční výstavu květin. Výstava je milovníkům kvetoucí krásy zpřístupněna vždy v době od 9 do 17 hodin.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Světlá nad Sázavou – Případ krádeže nářadí k pracovnímu stroji prošetřují policisté z obvodního oddělení ve Světlé nad Sázavou. Ke krádeži došlo někdy v době mezi 7. a 15. srpnem v obci Příseka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení