Paní Maruška (tak si říká) pochází z Vimperka, staročeské speciality se naučila dělat od své maminky a babičky. „Pagáčky jsou původně z Maďarska, takzvané lokše mě naučila maminka. Doma jsme je dělali dost často, a já se to snažím naučit i svoje děti," prozradila zručná kuchařka. S výrobou staročeských specialit začala zhruba před dvaceti lety. „Dnešní děti už ani nevědí, jak chutná chleba se sádlem a s cibulí, protože jsou odchované na polotovarech ze supermarketu. Jejich maminky často nemají na vaření čas, nebo staročeské recepty už ani použít neumějí," povzdechla si paní Maruška s tím, že staročeská kuchyně je, co do financí, hodně levná a využívá přírodní suroviny.

Neobsahuje žádná umělá barviva ani dochucovadla. Hlavní složkou jsou většinou brambory, mouka a kvásek. Staročeská kuchyně je tedy mnohem zdravější než přepálené hranolky nebo hamburger a párek v rohlíku.

„Například lokše jsou placky z brambor uvařených den předem. Pečou se přímo na železných plátech na plotně. Tam, kde kamna nemají, se dají péct na pánvi, zcela bez omastku. Je to jídlo netučné, které zasytí, pro lepší chuť se mohou lokše namazat povidly," popsala paní Maruška způsob výroby jedné ze svých specialit. Do bochánků zvaných pagáčky, se zase přidávají škvarky. Paní Maruška si na pečení domácích staročeských specialit založila živnost. S pečením jí pomáhají další tři zručné kuchařky.

Začínají už od rána, denně napečou dokonce až 350 placek, k tomu ještě buchty, lívance a zelňáky. Napéct pořádnou zásobu staročeských dobrot jim trvá zhruba týden. Paní Maruška pak většinou o víkendech se svou domácí kuchyní objíždí různé jarmarky a staročeské poutě. Na jejích specialitách si budou moci pochutnat například návštěvníci trhu řemesel, který se koná v pondělí 17. listopadu v Havlíčkově Brodě.