Lektor žákům představil jednotlivé zdroje energie, jejich klady i zápory a možnosti jejich využití. Dozvěděli se o technických řešeních výroby elektřiny i o technologiích budoucnosti, k nimž patří třeba jaderná fúze.

Posluchači se dozvěděli spoustu zajímavých informací. Třeba to, že nejvíc energie v České republice spotřebuje průmysl a stavebnictví, a to 51 procent. Hned druhým největším spotřebitelem jsou ale překvapivě domácnosti s 22 procenty. A zatímco průměrná domácnost prosvítí je 2,5 procent energie z celkové spotřeby, na ohřev vody padne 20 procent a na vytápění dokonce 60 procent.

Součástí besedy byly také zajímavé pokusy. Žák Patrik Furda roztočil pomocí svítilny mobilního telefonu vrtulku na fotovoltaickém panelu. „Právě jste přeměnil špinavou energii na čistou zelenou,“ upozornil asistent Tomáš Hejl na fakt, že mobilní telefon nejspíš nabíjel v noci, kdy v sítí proudí elektřina téměř výhradně z neobnovitelných zdrojů, kdežto panel vyrábí elektřinu přímo přeměnou světla.

„Projekt Energie - budoucnost lidstva běží nepřetržitě již sedmnáctým rokem a v tomto měsíci proběhne již 6000. beseda s tímto názvem. Lektoři besed jsou přední čeští odborníci na energetiku,“ uvedla Martina Drábková Hejl Servis, který besedy pro školy zdarma pořádá.

Obnova parku. Zámecký park ve Světlé nad Sázavou prochází terénními úpravami. Bude tu naučná stezka a sochy studentů z místní Uměleckoprůmyslové akademie.
Ve světelském parku vznikne naučná stezka i další sochy studentů