Na soutěž se sjede několik týmů mažoretek. „Vystoupí kolem sedmi set dětí z dvaadvaceti měst,“ informovala vedoucí chotěbořských mažoretek Lenka Mečiarová.

„Začneme ráno slavnostním nástupem, po něm začnou formace těch nejmenších, dětí a kadetek. Pak budou následovat miniformace, přestávka a vystoupení juniorek a seniorek,“ přiblížila sobotní program Mečiarová. Právě miniformace jsou na soutěži novinkou. „Začínali jsme s nimi loni, takže letos budou teprve podruhé,“ dodala.

Ve zmodernizovaném areálu přibyly také nové vodní atrakce.
Brodské koupaliště se otevře po čtyřměsíční rekonstrukci

Organizátorům soutěže pomáhají i děti z nedalekého dětského domova. „Na Juniorské hůlce budeme pomáhat už počtvrté. Naši kluci a holky se střídají v kostýmu maskota soutěže, kterým je velký šedorůžový plyšový slon. Další děti pomáhají u vstupu, s občerstvením a dělají, co je potřeba,“ popsala jedna z vychovatelek dětského domova Kateřina Pešková.

„Maskot provádí soutěžící celým dnem, soutěžící se s ním fotí a on s nimi tancuje. Je to fyzicky náročné, ale děti to baví a vyřádí se při tom,“ nastínila Pešková.

Spolupráce domova s mažoretkami vznikla vlastně náhodou. „Moje dcera chodila do klubu mažoretek. Napadlo mě proto spojit příjemné s užitečným,“ zavzpomínala Pešková. „Děti alespoň poznají, jaké to je pracovat v týmu, v časovém presu a zažijí tu atmosféru. Zároveň je to i dobrá forma socializace a sbírání zkušeností v netradičním prostředí,“ podotkla vychovatelka.

Pomoc je přínosná jak pro děti, tak pro organizátory. „Při takovém počtu lidí se nám hodí každá pomocná ruka. Spolupráce s domovem se nám zatím osvědčila a jsme s nimi moc spokojení,“ ocenila Mečiarová.

Děti z domova rozhodně nezůstanou bez odměny. „Zúčastněné týmy nám za naši pomoc vždy věnují dárky, takže děti jsou za svou snahu a píli náležitě oceněny,“ dodala s úsměvem Pešková.

Brodění v Sázavě.
Brodění v Sázavě nabídne i závod v prezidentském člunu