Jeho cílem je obyvatele naučit samostatnosti a připravit je na budoucí život mimo zdi zařízení.

„Náš dětský domov byl založen v březnu 1952, dnes v něm žije 32 dětí. Za celou dobu existence zařízení v něm vyrostlo kolem 500 dětí. Cvičný byt existuje sedm let a vystřídalo se v něm za tu dobu devět  dětí," informovala ředitelka Dětského domova v Nové Vsi u Chotěboře, Etela Coufalová. V současné době  žijí ve cvičném bytě tři obyvatelé, kapacita bytu je ale určena pro čtyři osoby.  Podle Coufalové se projekt cvičného bytu velmi osvědčil. „Děti se tak více osamostatní a připraví se na další život mimo zdi dětského domova," zdůraznila ředitelka.

Doba, kterou mladí obyvatelé ve cvičném bytě tráví, je různá. Podle Coufalové v něm někteří obyvatelé žili až pět let, ale jiní třeba jen jeden rok. „Naše děti to berou jako zkoušku na nečisto," upřesnila Coufalová s tím, že pobyt ve cvičném bytě má svá omezení,provoz podléhá přísnému řádu.

„Pobyt je časově omezen. Děti ve cvičném bytě žijí po tu dobu, kdy se připravují na svoje budoucí povolání. Musí ale dodržovat řád, neboť byt je v objektu, kde žijí i další obyvatelé Nové Vsi a jejich klid nelze narušovat," pokračovala Coufalová.

Pobyt ve cvičném bytě má podle ředitelky Coufalové na děti z dětského domova značně pozitivní vliv. Většina z nich, které prošly cvičným bytem, se dovedou brzy postavit na vlastní nohy a zařadí se velmi dobře do společnosti.

Podpora obce

Podle Coufalové je v tomto případě ale třeba vyzvednout spolupráci s obcí Nová Ves, která vychází potřebám dětského domova maximálně vstříc. Cvičný byt je pro obyvatele dětského domova velkou šancí.

„Když z bytu odcházejí, mají již představu o svém životě, vědí, čeho chtějí dosáhnout. Hned vedle cvičného bytu máme též Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc pro osm dětí. Jeho kapacita je přeplněná," konstatovala Coufalová.

Startovací byt má od loňska k dispozici například také  dětský domov ve Vizovicích. Nejstarším dětem bude sloužit jako cvičný při přípravě na samostatný život. Po odchodu z domova bude plnit funkci startovacího bytu, v němž budou moci nějaký čas bydlet.

„Když žijete sami, naučíte se vařit, prát, jste připraveni do života," chválí výhody samostatného bydlení osmnáctiletá Veronika, která po dokončení jedné školy nyní studuje další.