Milovníci operního umu se mohou těšit na opravdové skvosty v HD kvalitě. Předprodej vstupenek do digitálního kina v Chotěboři již byl zahájen.

„Myslím si, že za dobu promítání operních představení jsme si vypracovali slušnou diváckou základnu," řekl ředitel Centra kultury a sportu (CEKUS) Milan Stránský. „Jezdí k nám lidé nejenom z Chotěbořska, ale i ze Žďárska, Brodska nebo Pelhřimovska. Najdou u nás komfortní prostředí kinosálu, navíc letos k tomu přibyla ještě klidová zóna ve vestibulu kina, kde si mohou o přestávce posedět, dát si drink zakoupený ve vedlejším baru nebo kávu. Děláme maximum pro to, aby se u nás návštěvníci cítili co nejlépe," doplnil.

Opery mají v digitálním kině v Chotěboři opravdu úspěch. Představení jsou většinou velmi dobře navštěvována. I proto si chce kino tuto tradici zachovat i do budoucna. „V dalších letech nehodláme přímé přenosy zatím omezit. Milovníci tohoto žánru si k nám našli cestu a nechceme je zklamat. Těšit se mohou už na začátek října, konkrétně 3. října, kdy uvedeme Trubadúra od Giuseppe Verdiho. Začínáme v 18.45," zve Milan Stránský.

Do konce roku pak na zájemce čekají ještě celkem čtyři přenosy. Zmínit můžeme například Otella v novém provedení nebo Kouzelnou flétnu, jež bude vysílána ze záznamu k desátému výročí existence projektu.

Přímé přenosy Live in HD z Metropolitní opery v New Yorku se do kin po celém světě uskutečňují od roku 2006. A projekt neustále expanduje. Z původních 60 kin na severoamerickém kontinentu, kde se s přenosy v prosinci 2006 začínalo, to o rok později bylo už 600 kinosálů ve 23 zemích po celém světě s celkem 920 000 diváky – opera se přenáší do států Severní Ameriky, Evropy, Asie a Austrálie. To je přibližně o 70 000 diváků více, než kolik ve stejném roce navštívilo samotnou Metropolitní operu v New Yorku.

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 15 000 000 vstupenek. V ČR je každou sezonu navštíví okolo 40 000 diváků. Přímé přenosy nebo záznamy vysílá téměř 80 českých kin.

Erika Nováková