Stravovací provoz v léčebně zahrnuje kuchyni, zázemí pro zaměstnance, jídelnu pro personál léčebny a dopravu jídel pro pacienty na oddělení. Kuchyně je v provozu prakticky 365 dnů v roce. Denně se zde připraví tisícovka jídel, pracuje tady asi padesát zaměstnanců.

„Konkrétně na modernizaci kuchyně je pozitivní hlavně to, že zaměstnancům odpadla těžká fyzická dřina. Mladí kuchaři dnes už nevědí, co to znamenalo vařit ve starých kotlích, ve špatně větraných prostorách plných páry, mýt nádobí ručně a přenášet těžké várnice," pochvaluje si kuchař Jiří Zelenka. Současná práce kuchaře v psychiatrické léčebně spočívá už nejen v základní přípravě jídel, ale také v obsluze moderních přístrojů řízených počítačovou technikou, takzvaných konvektomatů, za přispění elektrických šlehačů, kráječů a hnětačů, vše v nerezovém provedení.

Moderní technika

Výpary z jídel odvádí speciální vzduchotechnika, o čistotu nádobí se stará nová myčka spojená s drtičem odpadků. Výdej a objednávky jídel pro zaměstnance se dějí za pomoci internetu a čipových karet. Jídlo pro pacienty léčebny je připravováno takzvaným tabletovým systémem po jednotlivých porcích a přepravováno ve speciálních lehkých tepelně izolačních skříních. O jeho kvalitu pečují nutriční terapeuti.

O jeho kvalitu pečují nutriční terapeuti. „Stravovací provoz léčebny byl 85 let starý, zub času ho řádně poznamenal," konstatuje vedoucí provozního útvaru léčebny, Vladimír Jaščeg. Proto se léčebna rozhodla celou kuchyni i s příslušenstvím výrazně zmodernizovat.
Jak Jaščeg upřesňuje, první diskuse na toto téma se odehrály na půdě vedení léčebny už před pěti lety.

Vše postupně

„Měli jsme na výběr buď kompletní rekonstrukci stravovacího provozu najednou nebo postupnou modernizaci vybavení. Kompletní rekonstrukce by přišla až na 70 milionů, ale tolik peněz léčebna pohromadě neměla. Dotace od zřizovatele, Ministerstva zdravotnictví, bychom získali těžko, proto jsme se rozhodli pro postupnou modernizaci vybavení," vysvětluje Vladimír Jaščeg. Během pěti let nechala léčebna zakoupit pro kuchyni moderní kotle, konvektomaty, vybudovat novou vzduchotechniku, odsavače par, vyměnit stará okna a vybudovat nové zázemí pro zaměstnance.

Jak upřesňuje Vladimír Jaščeg, kompletní rekonstrukce za 70 milionů by se neobešla bez žádostí o dotace a s tím souvisejícího projektu.
„Ovšem vypracování projektu je drahé a jeho existence vám nezaručí, že nějaké dotace dostanete. Kdybychom s žádostí o dotace neuspěli, investice do projektu by byly takzvaně mrtvé peníze, a to si nemůžeme dovolit. Postupná modernizace během několika let je pro nás po ekonomické stránce mnohem výhodnější," vysvětluje Jaščeg s tím, že plány na modernizaci provozu by se neobešly bez pochopení ze strany vedení, konkrétně náměstkyně ředitele Jany Budské, která nechala vedení provozního útvaru v jeho plánech a iniciativě volnou ruku.

Psychiatrická léčebna, stejně jako jiná zdravotnická zařízení, nemá peněz nazbyt, ale to, že se postupně během pěti let podařilo zajistit na modernizaci stravovacího provozu 20 milionů korun, je podle Jaščega důsledkem pečlivého plánování, hospodaření a především takzvaných elektronických aukcí. „Prostřednictvím těchto soutěží lze totiž získat moderní vybavení stravovacího provozu za velmi rozumné ceny, v požadované kvalitě a ještě šetřit. Není rozumné nakupovat hned a bez uvážení to nejdražší, co je na trhu, ale ani kupovat to nejlevnější zařízení s krátkodobě omezenou životností. Naše kuchyně potřebuje zařízení kvalitní, které vydrží více let," zdůrazňuje Jaščeg.

Příští rok chce psychiatrická léčebna v modernizaci stravovacího provozu pokračovat, ale místo na interiér se zaměří na vzhled budovy kuchyně a jídelny. Objekt dostane novou střechu, fasádu a okapy.