Jako již tradičně doplní průběh tříkrálové sbírky i některé kulturní akce. Uvedla to koordinátorka sbírky Jana Dománková.

„Tři králové se v havlíčkobrodském a humpoleckém vikariátu vydají do ulic již pošestnácté. Se symbolickým malým dárkem požádají o finanční příspěvek do označených a úředně zapečetěných kasiček. Všechny skupiny tří králů doprovodí plnoletý člověk, který u sebe bude mít průkaz pověřující k provádění sbírky a osobní zodpovědnosti za pokladničku," řekla Dománková.

Ta také připomněla, že z výtěžku loňské tříkrálové sbírky bylo zřízeno Středisko charitní pomoci v Humpolci. „Středisko bude třídit, opravovat a čistit darované ošacení, které tak připraví pro potřebné, zejména pak pro rodiny s dětmi. Ty ale mohou získat i drobné vybavení do domácnosti, školní potřeby či hračky," sdělila jeho ředitelka Lenka Hložková.

Zaměstnance střediska Charita najde v řadách uživatelů svých služeb, kteří jsou – zejména z rodinných důvodů – hůře uplatnitelní na trhu práce. „Ve středisku budou také prodávat výrobky z našich zařízení. Středisko bude rovněž nabízet úpravu a opravu oděvů pro veřejnost, a to za úplatu," poznamenala Hložková.

Součástí připravované tříkrálové sbírky budou také čtyři kulturní akce. Uskuteční se v Přibyslavi a také v Humpolci a Sázavě na Pelhřimovsku.

„Tři králové přicházejí, tak to je název akce, která zahájí tříkrálovou sbírku v Humpolci v sobotu 9. ledna v devět hodin ráno u děkanství na Horním náměstí. Lidé zde uvidí i živý betlém. Další akcí bude Tříkrálový koncert v sobotu 9. ledna od 18 hodin v kostele Narození svatého Jana Křtitele v Přibyslavi. Zazní při něm vánoční skladby od hudebníků z Přibyslavi a Malé Losenice," vyjmenovala Hana Fikarová z oblastní charity. Ta dodala, že sbírku završí v neděli 10. ledna kulturní akce v Sázavě a Humpolci. „Představení Čtvrtý z mudrců uvidí zájemci v neděli 10. ledna od 14 hodin v Sázavě a Tříkrálový koncert hudebního sdružení Tucet v Humpolci začne tentýž den od 16 hodin v koncertním sále místní základní umělecké školy," dodala.

Zájemci, kteří by se chtěli zapojit do nadcházející tříkrálové sbírky, ta se v Havlíčkově Brodě uskuteční v sobotu 9. ledna od devíti hodin, mohou již nyní kontaktovat Jitku Muzikářovou na telefonním čísle 734 267 292, nebo e-mailu: sas@charitahb.cz. Jitka Muzikářová také odpoví na všechny případné dotazy. Do sbírky se mohou zapojit jak jednotlivci (děti i dospělí), tak i celé skupiny.