Znovu se tu totiž uskutečnily populární velikonoční dílny, při kterých zdejší děti prezentovaly nejen své vlastní výrobky a příchozí si mohli pod dohledem zručných řemeslníků vyzkoušet i několik druhů ročních prací, kterých byla k vidění zhruba desítka.

V jednotlivých třídách tak bylo možné si uplést třeba vlastní pomlázku, vyrobit náramek či perlu, naaranžovat květinu, nebo si vytvořit osobitý vzor na tričko. Prostě každý si mohl přijít na své.

„Jsem moc ráda, že se tento nápad už před čtyřmi lety pevně uchytil. K vidění tu jsou věci, které postupem času z domácností mizí. Vždyť pomlázku dnes rozhodně neumí uplést každý chlapec a dokonce to neumí už ani někteří tátové," usmívala se hlavní organizátorka akce, Jana Žáková z borovské základní školy. Jak však sympatická učitelka jedním dechem přiznává, celá akce by se nemohla konat bez finanční podpory městyse. „Bez toho by to opravdu nešlo a výdělek putuje do fondu Unie rodičů. Důležité také je to, že opravdu nefungujeme jako klasický trh, i když tu lidé mohou zakoupit třeba i výrobky klientů chráněných dílen," dodala Žáková.

Baví nás to!

U improvizovaných prodejních pultíků, vytvořených ze školních lavic, tak byly k vidění keramické výrobky s motivy zdejší školy nebo velikonoční tematikou, pomlázky, trička, polštáře, květiny, košíky i mnoho dalšího a prodejci nejen z řad dospělých, ale i dětí školou povinných se museli činit.

„Ale baví nás to. Je fajn, že tu můžeme zkusit prodat věci, které jsme samy vyrobily," řekla třeba čtvrťačka Katka Luňáčková, která spolu se svými kamarádkami hokynařila u jednoho ze stánků.

A že akce v Borové pevně zapustila kořeny, bylo zřejmé i z počtu návštěvníků. Ve půvabné škole se prostě dveře netrhly a příchozí se počítali na stovky. „Ale přesné číslo říci nemohu. Prostě to nejde spočítat," zakončila s úsměvem Jana Žáková.