„Domácí péče byla úplně první službou Oblastní charity Havlíčkův Brod (OCH HB) a pacientům na Havlíčkobrodsku a Světelsku je poskytována již od roku 1991. Za tu dobu jsme ošetřili několik tisíc pacientů," vzpomíná vrchní sestra Stanislava Holendová.

„Nyní působíme v okolí Havlíčkova Brodu, Světlé a Ledče nad Sázavou, Chotěboře, Přibyslavi a Golčova Jeníkova. O pacienty se stará sedmnáct kvalifikovaných zdravotních sester. Domácí péče je předepisována praktickými lékaři a hrazena ze zdravotního pojištění," vypráví o její současnosti Stanislava Holendová.

Zdravotní sestry v domácím prostředí nejčastěji poskytují komplexní ošetřovatelskou péči o ležící nemocné, převazy ran, podávání léků ve všech formách, odběry biologického materiálu a ošetřovatelskou rehabilitaci. Doba docházení zdravotních sester do domácího prostředí je rozmanitá. Někdy se jedná o pár dní, někdy o měsíce.

Teprve před pár dny byly ukončeny návštěvy u paní z jedné obce nedaleko Havlíčkova Brodu.

„Tato paní loni v srpnu ve svých 90 let utrpěla úraz páteře. Paní dostala v nemocnici v Brně fixaci krční páteře, kterou musela nosit čtyři měsíce. Od listopadu jsem za ní začala jezdit dvakrát týdně. S paní jsme podle ošetřovatelského plánu cvičily kondiční cvičení. Paní cvičení velmi bavilo, navzdory svému věku cvičila velmi aktivně a svědomitě. Vždy se velmi těšila na moji návštěvu. Na konci června byla péče o paní ukončena, protože došlo patrně k nejvyšší míře zlepšení, jaká je v jejím věku a zdravotním stavu možná. Ta dáma se jen velmi nerada se mnou loučila. Stále se ptala, zda bych za ní nemohla jezdit i nadále," vypráví s úsměvem zdravotní sestra domácí péče Daniela Staňková.

Nejen Alena Mihulová byla oceněna Křišťálovým globem na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech za roli sestřičky ve filmu Domácí péče. I naše havlíčkobrodská domácí péče má své hrdinky. Je jí vrchní sestra Stanislava Holendová, která v domácí péči Oblastní charity Havlíčkův Brod obětavě pracuje již od roku 1992.

„Od roku 1995 působí jako vrchní sestra. Stanislava Holendová loni v srpnu v Neratově získala ocenění Zlatý charitní kříž za svou dlouholetou svědomitou a spolehlivou práci doplněnou lidským a přátelským přístupem ke kolegyním, ale i k pacientům," doplňuje Anna Blažková, ředitelka OCH HB.

V domácí péči jsou často využívány rehabilitační a kompenzační pomůcky z půjčovny Oblastní charity Havlíčkův Brod. Pomůcky si lze zapůjčit v Havlíčkově Brodě a v Humpolci.

Hana Fikarová, Oblastní charita Havlíčkův Brod