Umožnila jí to nová podoba denního stacionáře pro seniory Domovinka, která se počátkem letošního roku přestěhovala z centra Havlíčkova Brodu do nových prostor v Reynkově ulici. „Jsem tady spokojená. Do stacionáře jezdím každý druhý den, mám tady už svoje známé, nejraději ale poslouchám muziku,“ svěřila se paní Věra.


„Starý stacionář v centru města zdravotně postiženým klientům nevyhovoval. Nebyl bezbariérový, prostory byly značně stísněné, autoři stavby tehdy s návštěvami vozíčkářů moc nepočítali. Ale i klienti s vadou chůze měli s návštěvami potíže,“ vzpomíná pečovatelka Věra Machová.


Domovinku stavělo město Havlíčkův Brod pro potřeby Sociálních služeb města, slavnostně ji otevřelo koncem loňského roku. Stálí klienti dostali vlastně novou Domovinku k Vánocům.


V současné době navštěvují denní stacionář zhruba dvě desítky seniorů. Pochvalují si, že nové prostory jsou daleko světlejší, barevnější a veselejší. „Především nové místnosti nejsou tak stísněné, umožňují pobyt i seniorům, kteří se hůř orientují v prostoru. Objekt je celý bezbariérový, proto můžeme pečovat také o těžce zdravotně postižené,“ vysvětluje Machová.


Zájem je o týdenní pobyty


Návštěvníci Domovinky mohou využít i propojení se sousedním Domovem důchodců a účastnit se tam jeho bohatého kulturního a společenského dění, pokud sami nemají zrovna program vlastní nebo si nepozvou na návštěvu svoje přátele. Dřív by museli na každou akci složitě cestovat.


„Hlavně v létě se zvyšuje zájem o pobyt v Domovince. Rodiny jezdí na dovolené, nechtějí aby jejich příbuzný byl doma sám,“ vysvětluje Machová.


Senioři si ale na každou změnu hůř zvykají. Proto klientům, kteří přijdou do Domovinky poprvé, umožňuje stacionář po dohodě s městem takzvaný pobyt na zkoušku, za který zájemce nic neplatí. Pak už je na něm, jak se rozhodne.


Podle Machové se stále častěji ze strany rodin i seniorů objevují žádosti o týdenní nebo měsíční nepřetržitý pobyt. „To by ale znamenalo změnu služeb, vyšší počet personálu na třísměnný provoz, ale uvažujeme o tom,“ upřesnila Machová.