„Tentokrát jsme pro naše pravidelné každoroční setkání, které pořádáme vždy koncem září, zvolili havlíčkobrodskou jednotku drážních hasičů. Chtěli jsme, aby se naši členové seznámili se zázemím jednotky, ale především pak s prací, kterou vykonává, a také s technikou, kterou běžně využívá," uvedl vedoucí aktivu Jaroslav Nácovský.

Drážní hasiči připravili pro dvaatřicet zasloužilých hasičů a hasiček, kteří do Havlíčkova Brodu přijeli ze všech koutů okresu, i několik praktických ukázek. „Viděli například, jak jednotka drážních hasičů postupuje při vracení vykolejených vozidel zpátky na koleje i technické prostředky, které při tom používá. Seznámili jsme je i s parametry a využitím vyprošťovacího tanku a vyprošťovacího vozidla. Provedli jsme je stanicí a vysvětlili jim, jak funguje náš dispečink," přiblížil zástupce velitele jednotky Jiří Mikeš.

Aktiv zasloužilých hasičů okresu Havlíčkův Brod sdružuje v současné době sedmatřicet hasičů a hasiček. „Členem aktivu se nemůže stát každý dobrovolný hasič. Je potřeba, aby byl nositelem všech standardních hasičských medailí a ocenění, držitelem čestných uznání a nesmí být mladší pětašedesáti let," vysvětlil Nácovský.

Řady aktivu každoročně rozšíří dva nebo tři noví členové. Bohuslav Mazánek z Habrů byl do něj přijat v loňském roce. „U hasičů jsem od svých sedmnácti let a jsem rád, že nenosím hasičskou uniformu sám. Ve sboru je nejen můj syn, ale také vnuk," řekl Mazánek, který je dlouholetým starostou haberských hasičů a vloni byl dekorován medailí Zasloužilý hasič – tedy nejcennějším oceněním, které u nás může dobrovolný hasič získat. „U drážních hasičů v Havlíčkově Brodě nejsem poprvé. Byl jsem tady krátce po té, co sem byla tato jednotka dislokována. Musím konstatovat, že se tady od té doby udělala spousta dobré práce," pochválil Mazánek.

V loňském roce se členové havlíčkobrodského aktivu sešli v Číhošti. „Příště bychom rádi naše setkání uspořádali někde na Chotěbořsku," podotkl Nácovský.

Sdružení zasloužilých hasičů působí také v ostatních okresech kraje. Nejpočetněji jsou zastoupena na Třebíčsku, Havlíčkobrodsku a Žďársku. „Zasloužilí hasiči se scházejí také na okresních a krajských shromážděních. Letos krajské shromáždění pořádáme my, a to 22. října ve Světlé," sdělil Nácovský.