Tedy alespoň pokud průměrujeme  podle akce Den otevřených ateliérů, která během víkendu proběhla na celé Vysočině. Vždyť v této malé vísce, kde v současné době žije jen několik málo desítek obyvatel, otevřely své dveře hned dva ateliéry, které od sebe leží „coby kamenem dohodil". A to doslova.

Dva nenápadné domky totiž dělí jen pár desítek metrů. Oba leží hned u silnice a nebýt označení cedulí, která na víkendovou akci upozorňovala, asi byste je minuli bez povšimnutí.

V jednom z nich už dlouhé roky tvoří akademická malířka Zdenka Hovorková, která však v Hluboké nežije nastálo, ale jen od jara do podzimu a jinak bydlí v Praze. V tom druhém žijí mladí řemeslníci, Olga a Pavel Mitanovi, kteří dělají z kůže krásně zdobené peněženky, kabelky či pásky.

„Já jsem se zapojila už vloni a musím říci, že jsem byla opravdu příjemně překvapená. Lidí dorazila velká spousta, takže jsem se po dva dny skoro nezastavila. Možná, že bylo víc návštěvníků, než by dorazilo v Praze," říká s úsměvem žena, která se věnuje hlavně malbě krajinek a zátiší, ale k její tvorbě neodmyslitelně patří i tkaní a restaurování gobelínů.

Hluboká v srdci

Ostatně pestrobarevných obrazů tu na stěnách visí spousta, jinde jsou vyrovnána zátiší, na stole je připraveno drobné občerstvení.

Hovorková sice není stálou obyvatelkou Hluboké, ale prakticky celé léto je tu k vidění, kterak chodí do přírody, často doprovázena sousedovic psem. Takže se tak nějak mezi usedlíky prostě počítá.

„Vysočinu jsem měla vždy ráda, ale od té doby, co jsme si zde pořídili chalupu, přirostlo mi to tady prostě pevně k srdci," dodává žena, která se umění věnuje už více než čtyřicet let.

„My jsme se o loňské úspěšnosti akce dozvěděli právě od paní Hovorkové," tvrdí v malé dílně se stolkem a policemi i věšáky, ve kterých jsou rozrovnány ručně dělané kožené výrobky, Olga Mitanová.

Domek mladé rodiny, pravda, možná sice nepatří mezi typické umělecké ateliéry, ale do letošní akce se zapojilo i mnoho řemeslníků a mezi nimi právě Mitanovi.

Ves jako nevýhoda? To určitě ne!

„Mohlo by to být přínosné, hlavně pro to, abychom se mezi veřejností zviditelnili," dodává matka dvou dětí. A nutno dodat, že tu návštěvníci mají co spatřit. Vše, co mladí řemeslníci doma dělají, vypadá jako poctivý výrobek, povětšinou s originálním designem.

„Věnujeme se tomu už dlouho, já zhruba patnáct let," dodává Olga Mitanová u sklenice mátové limonády, kterou návštěvníkům v sobotu nabízela.  O tom, zda není pro řemeslníky jistou nevýhodou bydliště na tak malé vísce, mají Mitanovi jasno.

„To v žádném případě, naopak je tady klid na práci. A naše výrobky prodáváme nejen tady doma, kam za námi mohou lidé kdykoliv přijít, ale dodáváme i do obchodů, jezdíme na trhy a v poslední době nám také roste prodej po internetu," dodává řemeslnice.

A i v Hluboké se Den otevřených ateliérů jistě povedl. Vždyť už v sobotu odpoledne tu na prezenčních arších bylo podepsáno několik desítek lidí.