I to jsou materiály, které dokážou zpracovat šikovné ruce dvou stovek umělců a řemeslníků, kteří na sto šedesáti místech po celé Vysočině otevřou dveře svých ateliérů a dílen. Pátý ročník Dnů otevřených ateliérů (DOA) začne již zítra a potrvá do neděle. Kromě toho budou v kraji otevřené i galerie a připojí se také několik uměleckých škol.

Umělci předvedou techniky své tvorby, prostředí, v němž tvoří, budou mluvit s návštěvníky o svém díle, případně i nějaký svůj výtvor prodají. Akce má šanci stát se stejně oblíbenou jako v Dolním Rakousku, kde před lety vznikla. Tradičně ji na Vysočině organizuje Muzeum Vysočina Havlíčkův Brod. Více prozradil koordinátor DOA na Vysočině František Štibor, který připomněl i druhou rovinu akce, a tou je podpora cestovního ruchu. Na Vysočinu se totiž chystají přijet například lidé z Rakouska, jižních Čech i jižní Moravy, ale třeba i z Pardubického kraje.

Tradice DOA vznikla před lety v Dolním Rakousku. Jak se dostala do Česka a proč DOA na Vysočině pořádá brodské muzeum?
Muzeum Vysočiny bylo v roce 2010 určeno krajem jako administrátor a později i spolupartner tříletého evropského projektu Porta culturae. Ten byl financován Krajem Vysočina a podpořen z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Přes hraniční spolupráce Česka a Rakouska. Měl rozšířit spolupráci čtyř regionů – Dolního Rakouska, Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina. V Havlíčkově Brodě vznikla regionální kancelář, která řídila projekt i jednotlivé akce. Jednou z nich byly právě Dny otevřených ateliérů. Projekt Porta Culturae sice skončil, Kraj Vysočina má ale o existenci DOA zájem, a brodské muzeum tak v organizaci pokračuje.

Zájem otevřít svůj ateliér ze strany umělců i škol rok od roku roste. Začínalo se na několika desítkách účastníků…
Existují samozřejmě tvůrci, kteří do akce nevstupují. Třeba ne proto, že by nechtěli s veřejností komunikovat, ale nemají dostatečné prostory. Jiní zase mají pocit, že by jim dům prolezl někdo, kdo tam nejde úplně za uměním. Samostatnou kapitolou jsou třeba zlatníci, šperkaři nebo restaurátoři. V takových případech se nelze divit.

Proč je pro umělce zajímavé otevřít své dílny a ateliéry?
Z několika důvodů. Například mají okamžitou zpětnou vazbu od návštěvníků. Mohou se s nimi o tom, co dělají, pobavit. To se jim při běžné výstavě v galerii nepřihodí, maximálně při vernisážích. Jsou ale také výtvarníci amatéři – jacísi hobbisté, kteří tak mohou veřejnosti svoji tvorbu představit, na samostatnou výstavu se třeba necítí, nebo ji z nějakých jiných důvodů nemohou realizovat. Několik takových se představí i v letošním roce. Například tvůrci z Ledče nad Sázavou a z okolí se hromadně prezentují v prostorách ledečského hradu. Horácká galerie v Novém Městě poskytla letos k uspořádání prezentace svoje výstavní prostory a představí se tam sedm umělců – profesionálů i amatérů ze Žďárska. Amatérští výtvarníci z Velkého Meziříčí se představí 
ve výstavní síni zdejšího Jupiter clubu. Několikatýdenní výstavu zahájí vernisáží právě v rámci DOA v sobotu.

Může se stát, že počet účastníků DOA v příštích letech ještě poroste?
Osobně si myslím, že ano. V regionu Vysočiny jsou stovky zajímavých tvůrců.

A aktivitu a zájem necháváte pouze na nich, nebo také oslovujete vytipované ateliéry a zvete je k účasti?
To by bylo jedno dlouhé veselé vypravování o komunikaci s výtvarníky. Dva prázdninové týdny s uchem na telefonu. Ale vážně. Mnozí se hlásí sami, mnohým se musíme připomenout my. A nepochybně stále ještě neznáme úplně všechny. Zejména ne ty nejmladší.

Nemyslíte, že kvůli tomu, že se DOA koná jeden jediný víkend na území celého kraje, nevzniká tím zároveň současně problém, protože všechny vytipované umělce nelze za ty dva dny navštívit?
Odpovím asi takto. Před dvěma lety jsem se setkal s pánem, který cíleně objížděl všechny kováře v kraji. Byl to bývalý pedagog, a on se na ně jel podívat. Jsou lidé, kteří cíleně objíždějí skláře, nebo malíře. Jiní navštěvují kohokoliv v blízkém okolí, třeba i kvůli dětem. Zkusí si práci s keramikou nebo u kovadliny.

Kdy a kde

Dny otevřených ateliérů se na Vysočině konají v sobotu a v neděli 3. a 4. října. Zúčastní se jich přibližně dvě stovky umělců zhruba na 160 místech. Zájemci o návštěvu ateliérů a dílen mohou podrobné informace najít na webové stránce http://www.vysocina-kultura.cz případně facebookový profil, kde budou aktualizované informace oproti distribuovaným brožurám. Svůj ateliér totiž například nemůže otevřít Vendula Císařovská v Okrouhlici, Těsnohlídek knihařství v Havlíčkově Brodě a Mach Koláčný nebude mít komentovanou prohlídku žďárské kovárny. Naopak v Pelhřimově bude mít otevřeno Alena Matoušová.

Drobné komplikace čekají návštěvníky v okolí Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku kvůli Rallye Světlá. Podrobnosti o uzavírkách jsou k nalezení na webu http://www.tvstudiohb.cz/rallye_svetla.htm.

Hana Tonarová