Ty mají na starosti balení cukrovinek a čokolády. Hala navazuje na areál věznice a koncem roku by měl být hotov i přímý vstup do výrobny pomocí koridoru.

„Jde o první projekt svého druhu v České republice, ve kterém se prolíná zájem vězeňské služby a soukromého investora," uvedl generální ředitel Vězeňské služby České republiky Petr Dohnal. Podle něho jde
o oblast, kam by se vězeňská služba měla posouvat v otázce zaměstnávání vězňů. „Podobný projekt také připravujeme v Plzni a Rapoticích na Třebíčsku. Aktuálně je v České republice okolo 22 tisíc vězňů, přičemž jejich zaměstnanost se pohybuje okolo padesáti procent. Během letošního roku se nám podařilo sehnat práci pro sedm set vězňů, přičemž za celý loňský rok to bylo pouhých 580 vězňů," pokračoval Dohnal. Ten podotkl, že optimální zaměstnanost by se měla pohybovat okolo osmdesáti procent.

Věznice ve Světlé nad Sázavou zaměstnává až sedmdesát procent odsouzených žen. „Belgická společnost Lion Products je pro nás velmi významný partner. Díky nové výrobní hale mohou pracovat i ženy odsouzené za závažnou trestnou činnost, které nemohou dojíždět za prací ven z věznice. Spolupracujeme totiž také s Kosteleckými uzeninami nebo firmou Jipocar u Jihlavy," řekla ředitelka světelské věznice Gabriela Slováková. Ta podotkla, že zatím v hale pracuje dvě stě odsouzených žen ve dvou směnách. „V budoucnosti jich lze zaměstnat až 254. Většina odsouzených žen přitom chce pracovat. Chtějí si vydělat peníze a splácet dluhy," konstatovala Slováková.

V hale pracuje například Nikola a Helena. „Jezdila jsem i do výrobní haly Lion Products v Humpolci, takže náplň práce velmi dobře znám. Je výhoda, že je to blíž a nemusíme nikam dojíždět," svěřila se odsouzená žena Nikola. Její kolegyně Helena naopak pracuje poprvé. „Dříve jsem pracovala jako dělnice u pásu. To, že si mohu vydělat peníze, pro mě hodně znamená. Díky tomu mohu splácet dluhy a zůstane mi i něco pro osobní potřebu," nechala se slyšet Helena. Odsouzené ženy balí cukrovinky významných belgických značek, které se distribuují do celého světa. Podle Slovákové pověsti firmy u zákazníků nijak neškodí, že zaměstnává odsouzené ženy. „Je důležité, aby vězni pracovali. Sociální aspekt je spíš ve prospěch firmy, než že by to vadilo zákazníkům," podotkla Slováková.

Celková investice do haly s užitnou plochou 2 500 čtverečních metrů se pohybuje kolem 1,5 milionu eur.