Na půdě této jedné z nejvýznamnějších evropských institucí se mimo jiné zúčastnily besedy s hostitelkou a měly i možnost zhlédnout jednání rozpočtového výboru.

Mezi velmi diskutovaná témata v institucích EU patří obezita populace a rozpočtové otázky.

„Musím přiznat, že největším oceněním byla pochvala od europoslankyně za práci mateřských center pro společnost v dnešní době," svěřila se se svými pocity krajská koordinátorka Sítě mateřských center v Kraji Vysočina, Daria Čapková.

Zuzana Brzobohatá, která má sama dlouholeté zkušenosti s prací v neziskovém sektoru a s mládeží, uznává, že práce mateřských center je hybnou silou a popřála všem hodně energie pro další prospěšnou práci.

Zástupkyně MC Zvoneček Havlíčkův Brod, Anna Doleželová, MC Ledňáček Ledeč nad Sázavou a MC Rolnička Světlá nad Sázavou, Kateřina Straková a Olina Růžičková, využily společně strávený čas a diskutovaly také o potřebách rodin v našem kraji. Podpora jednotlivých obcí a kraje je v současné době pro MC klíčová vzhledem ke změně strategie Ministerstva práce a sociálních věcí ČR v oblasti rodinné politiky a financování nevládních neziskových organizací, které tyto služby poskytují.

Anna Doleželová a Daria Čapková jsou členkami pracovní skupiny rodiny s dětmi, děti, mládež a mladí dospělí,   rámci projektu „Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb ve městě Havlíčkův Brod" a spolu  a dalšími členy pracovní skupiny se aktivně podílejí na podobě připravovaného dokumentu.

Ivana Štrossová, vedoucí této pracovní skupiny, přiznává, že velmi uvítala návrat k systematickému plánování sociálních služeb.
„Je určitě velmi dobře, že se u jednoho stolu opět scházejí členové pracovní skupiny a zástupci poskytovatelů služeb, že dochází k výměně zkušeností, nápadů a názorů a že se snažíme věci v sociální oblasti posunout o kousek dál. Velmi si vážím práce všech členů skupiny, kteří ji vykonávají bezplatně a ve svém volném čase", řekla. „Z našich jednání  je zřejmé,  že oblast služeb pro tuto cílovou skupinu je hodně široká a že by i zasloužila pojmout komplexně,  a to  nejen z hlediska sociálních služeb.  Doufám, že se nám společně podaří vytvořit dobrý a životaschopný plán sociálních služeb pro naše občany a že ani ostatní náměty a nápady z této oblasti nezapadnou," dodala Štrossová.

(dop)